Dubrovnik ostao bez pitke vode: Izlila se Mura, a prijeti i Drava

{youtube}HSLQTInTW9Y|500|400|0{/youtube}

Kišno se razdoblje nastavlja i u ovome tjednu. Prema podacima DHMZ-a (http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=oborina) u posljednja 24 sata u mnogim je krajevima Hrvatske bilo obilne kiše

Pritom su ponegdje zabilježene i nove rekordne 24-satne količine oborine, primjerice u Dubrovniku, gdje je od jučer u 8 sati do jutros u 8 pala čak 191 litra po četvornome metru, Ćilipima 130,6; Hvaru 130,1; Prevlaci na Konavlima 117,8 i Komiži 107,3 litre. Ponegdje obilnije kiše, ali ne tako kao jučer i noćas bit će i danas, i to posebice u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Na dubrovačkom području zamućena voda

Uslijed obilne kiše koja je jučer padala na dubrovačkom području, zamućen je izvor rijeke Omble iznad propisane vrijednosti u Komolcu i izvoru Palate u Zatonu, odakle se vodom napaja grad Dubrovnik. Slijedom toga zamućena je voda u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku uporabu pa se preporuča da se voda za piće prije upotrebe prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe, priopćeno je iz Vodovoda Dubrovnik.

Na Muri redovne mjere obrane od poplava

Izlila se rijeka Mura te je na mjernoj postaji Mursko Središće izmjeren vodostaj od 401 centimetra. Još uvijek su na snazi redovne mjere obrane od poplava, no ako vodostaj nastavi rasti moguće su i izvanredne mjere.

Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice proglašene su jutros zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji koje su prouzrokovale porast vodostaja rijeke Drave, izvijestio je varaždinski Centar 112.

Mjere se odnose na područje grada Varaždina te općina Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

Varaždinski Centar 112 jučer je izdao izvanredno izvješće o dolasku vodenog vala, odnosno prelijevanju viška vode kod HE Varaždin i HE Čakovec u staro korito Drave.

Inače, vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok oko 900 kubnih metara u sekundi, dok je zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na 1000 do 1.200 kubnih metara, doznaje se u Centru 112 Varaždin.

Vrijeme je izazvalo i probleme u prometu. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački. Autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila, dok je u smjeru Splita otvorena za sva vozila. Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina. Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvorena je ŽC Sveti Martin na Muri-GP Sveti Martin na Muri, javlja HAK. (PolitikaPlus)

poplava