Dr. House pomaže liječnicima

bolnica

bolnica

Njegovo je srce počelo otkazivati, vid i sluh pogoršali su se, patio je od želučanog refluksa, otečenih limfnih žlijezda i neobjašnjive vrućice.
Prognoza je bila loša

Ideja o uzroku problema pojavila se zahvaljujući jednoj od epizoda popularne televizijske serije “House” u kojoj briljantni liječnik i cinik Gregory House postavlja dijagnoze neriješivih slučajeva, navodi se u prikazu medicinskog slučaja objavljenom u britanskom medicinskom časopisu Lancet.
Jedan od njemačkih liječnika koji je primio 55-ogodišnjeg pacijenta upućenog u Marburški centar za nedijagnosticirane bolesti u svibnju 2012. sjetio se epizode u kojoj je tim dr. Housea sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu te je otkriveno da je uzrok problema istrošeni umjetni kuk koji je zamijenjen keramičkim.
“Ubrzo nakon zamjene kuka koncentracija kobalta i kroma u krvi počela se smanjivati te se zdravstveno stanje pacijenta stabiliziralo”, navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamjene dotrajalog umjetnog kuka rad srca poboljšao se 40%, nije više bilo vrućica ni želučanog refluksa.
Pacijentov sluh i vid tek su se djelomično popravili jer je oštećenje kobaltom bilo preteško.

Voditelj tima Juergen Schaefer kaže kako je epizoda dr. Housea s trovanjem kobaltom bila od pomoći jer je zbog nje postao svjestan problema s tim metalom, no ističe da su naravno korištene i druge dijagnostičke metode.

“To pokazuje da solidno napravljen zabavni program ne samo da zabavlja i educira nego može i spasiti život.”

Serija dr. House rađena je po stvarnim medicinskim slučajevima i Schaefer ju koristi u predavanjima kako bi skrenuo pažnju studenata medicine na rijetke ili neobične bolesti. Hina, Plivazdravlje)