Dosezi Bilosnićeve poezije

U Crkvi sv. Ivana evanđelista i apostola, u Zagrebu, u Utrinama, na književno-teološkoj tribini «U početku bijaše riječ», predstavljena je (ponedjeljak, 23. studenoga 2009.) zbirka pjesama «Molitve» hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića. O Bilosniću i njegovoj najnovijoj zbirci pjesama, za koju je ove godine dobio i prestižnu Nagradu «Tin Ujević», govorio je književni kritičar i veleposlanik Đuro Vidmarović, voditelj tribine.

Sample Image
Đuro Vidmarović i Tomislav Marijan Bilosnić

Ističući visoke dosege Bilosnićeve poezije kršćanskog nadahnuća, Vidmarović je kazao i slijedeće: «U zbirci koju predstavljamo skladno se prožimaju autorova osobnost, njegov ljudski, politički, društveni i nacionalni habitus, i svenazočnost božanske ljubavi… Iz naslova je vidljivo da pjesnik Bilosnić kroz molitvu i obraćanje Bogu uranja u hrvatsku stvarnost svoga doba i nastoji kroz molitvu za svoje prijatelje govoriti o toj stvarnosti.»

U razgovoru koji se potom nastavio, Bilosnić je istakao rizičnost pisanja sakralne poezije iz razloga što su visoke umjetničke kriterije ovakvog pothvata već davno postavila najveća svjetska i nacionalna književna pera. Zato, ništa teže nego moliti, kao i voliti, a ne ponoviti se, zaključio je Bilosnić.

Akademija-Art.net