Dolazak u Sabor nikomu se ne može zabraniti

j leko

Haški sud je kao takav odlučivao samo o jednoj stvari no presuda ima višestruko značenje i za pravnu kvalifikaciju na agresiju Srbije

j leko

Predsjednik Sabora Josip Leko u petak je o dolasku Branimira Glavaša u Sabor rekao kako on nije nadležan odlučiti tko smije, a tko ne smije ući u Sabor, a podsjetio je da se osobno zalagao da se zakonom onemogući obavljanje državnih dužnosti optuženima za nečasna djela

Stajalište ovog suda ne isključuje aktivnost koja ima elementa genocida, niti da je Hrvatska bila žrtva te agresije i da se je legitimno branila. To je valjana činjenica u pravnom, političkom i povijesnom smislu. Srpska protutužba je odbačena u cijelosti, što također ima svoje posljedice. Presuda je potrvdila ono što smo mi znali ali sada će znati i međunarodna zajednica. Ne eliminira odgovornost i jedne i druge strane, komentirao je hašku presudu večerašnji gost Javne stvari predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Mislim da je dobro da smo se i mi u Hrvatskoj i međunarodna zajednica a i Srbija susreli s presudom koja je važna i koju trebamo prihvatiti. Visoki su zahtjevi za kvalificiranje genocida. Kad prođu emocije, utvrdit ćemo da je sud dobro kvalificirao sve što se događalo tijekom rata, rekao je.

Upitan treba li blokirati ulazak Srbije u EU, Leko je odgovorio kako ne treba izdvajati nijedan poseban element koji Srbija za ulazak u EU treba ispuniti. Treba ispuniti sve demokratske standarde i poštivati sve vrijednosti EU-a. Taj proces tamo ide sporije jer jedan značajan dio političkog vodstva ne želio se suočiti s realnošću. Univerzalna jurisdikcija koju si je Srbija prisvojila nije prihvatljiva. Mi želimo Srbiju s kojom možemo surađivati.

Što se tiče branitelja koji prosvjeduju, Leko je najavio kako će s njima biti nastavljen dijalog. Oni su građani koji imaju poseban status, zasluge, ali i odgovornost. Sabor je nekim njihovim zahtjevima udovoljio – da se odgodi primjena zakona o mirovinskom osiguranju te da se povuče rasprava o pravima braniteljima. Osnovana je i radna skupina za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Upitan kako gleda na političku aktivnost Branimira Glavaša i na njegov dolazak u Sabor, Leko je odgovorio kako bi volio da Glavaš nije toliko bahat jer proces nije završio, a i u slučaju završenog procesa, ne smije se tako ponašati. Dolaskom u Sabor nije dobro postupio, pokazavši da je politički jak, a to mu nitko ne može zabraniti. Stranke su tu da forsiraju pravnu državu, ali nisu arbitri i nije mudro da se decidirano o tome očituju, rekao je.

O preseljenju predsjednice u Visoku ulicu, Leko smatra da se radi o igrokazu. Izabrana predsjednica je tražila u kampanjiji Visoku ulicu. Tu smo trebali stati. Priprema je tu, ne branim Vladu, ako griješi, griješi, ali slušali smo to u kampanjiji. Taj igrokaz je prikazan od medija kao da je slom svijeta, a to neće promijeniti ništa u životu građana, poručio je.

Komentirajući istraživanja u kojima popularnost HDZ raste, Leko je rekao kako i SDP će izložiti svoje planove. Moramo raditi na tome kako bi i u novom mandatu ponuditi građanima riješenja. Moramo raditi dugoročno, moramo odustati od razvoja na račun zaduživanja. Ponudit ćemo nove mogućnosti i riješenja – odluke koje će pokazati određene pravce razvoja. Mi se moramo opredijeliti – hoćemo li se razvijati na prehrambenoj industriji, koliko će ulagati, koliko ćemo ulagati u znanost i obrazovanje. hrt