Dogovoren izlazak HZZO-a iz riznice

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je da je s ministrom financija Borisom Lalovcem postigao dogovor o izlasku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice 1. siječnja iduće godine

Siniša Varga Boris Lalovac PXL

Varga je najavio da se razgovori s Lalovcem nastavljaju u četvrtak ujutro radi reguliranja tranzicije postojećeg sustava na funkcioniranje HZZO-a kao izvanproračunskog fonda, što treba dogovoriti s Ministarstvom financija, Poreznom upravom i ostalim mjerodavnim tijelima.

HZZO i Ministarstvo zdravlja ostaju u državnoj riznici do 1. siječnja, ali ni nakon toga ‘neće nikamo otploviti’ već HZZO postaje izvanproračunski fond, kao što su to Hrvatske šume, Hrvatske vode, Fond za energetsku učinkovitost i drugi, rekao je Varga novinarima nakon konferencije za medije u Ministarstvu zdravlja o Regionalnom forumu o dijabetesu.

Mi smo i dalje unutar sustava financiranja na nacionalnoj razini, funkcioniramo preko Hrvatske narodne banke, sve financijske tokove odobrava Hrvatski sabor te ostajemo pod strogom kontrolom Ministarstva financija, Sabora i Državne revizije, istaknuo je Varga.

Svakodnevno razgovaram s predsjednikom Vlade o izdvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice i mislim da ćemo ovih dana imati konačan stav, kazao je ministar financija Boris Lalovac odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta s poduzetnicima.

Napomenuo je da je izdvajanje HZZO-a iz državne riznice zakonski uređeno, odnosno riješeno, ali kako on cijelo vrijeme govori da se mora brinuti oko likvidnosti proračuna. Radi se o oko 22 milijarde kuna koje bi bile na nekakvim drugim računima i tu pokušavamo naći rješenje koje će biti dobro i za proračun, ali će u konačnici biti korisno i za ministra (zdravlja) Vargu, rekao je Lalovac.

Pokušavamo naći koji je to modalitet, da li bi se mogao otvoriti poslovni račun HZZO-a u središnjoj banci i da na takav način ta određena likvidnost bude na raspolaganju HZZO-u, ali da te novce po potrebi koristi i Ministarstvo financija, objasnio je Lalovac. (Foto: Patrik Macek/Pixsell, HRT)