Dodjela ULUPUH-ovih nagrada

Povodom pedesetdevete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Borisa Šprema dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolju izložbu u 2009. godini te, ove godine po prvi puta, Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.
Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:
Velika nagrada za životno djelo dodijeli fotografu Nikoli (Nini) Vraniću;
Nagrada za najbolju izložbu u 2009. godini dodjeli izložbi 43. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn;
Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Zdenku Bašiću.
Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u utorak, 15. prosinca 2009. u 14 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).
Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge ilustratoru Tomislavu Zlatiću, članu ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film, za njegov izniman angažman na pripremi Festivala ilustracije u Fužinama u lipnju ove godine http://www.festivalilustracijefuzine.com/hr/info .
Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti: Vesna Jurić-Bulatović, doravnateljica MUO i voditeljica marketinga; Marina Bagarić, kustosica za keramiku u MUO; Branko Franceschi, ravnatelj HDLU-a; Stanko Abadžić, fotograf.

Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo
Nikola (Nino) Vranić (rođen 1933. godine u Bileći, BIH) obilježava ove godine pet desetljeća kontinuiranog bavljenja fotografijom (od 1949. godine). Gotovo čitav svoj radni vijek (od 1954. do 1989. godine) bio je zaposlen kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, gdje je stvorio impozantan opus dokumentarnih fotografija na visokoj umjetničkoj razini, a koje danas „ostaju trajnim kulturnim dobrom i nemjerljiva su vrijednost za brojne programe obnove i istraživanja spomeničke baštine." (mr.sc. Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture RH). Odlaskom iz Zavoda djeluje kao samostalni umjetnik te izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, gdje osvaja mnoga priznanja i nagrade (odlikovan je Redom Danice hrvatske te počasnim zvanjem EFIAP-a). Ovom mu prigodom njegovo strukovno udruženje ULUPUH, kojega je članom od 1963. godine, dodjeljuje Nagradu za životno djelo, za njegov dokumentaristički, kao i umjetnički opus kojim je suvereno dokazao kako razlike između „primijenjene" i „umjetničke" fotografije u rukama vrsnih stvaralaca postaju tek pitanje nominalne prirode.  (više u privitku)

Nagrada za najbolju izložbu u 2009. godini

43. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn – Zagrebački salon je reprezentativna godišnja izložba suvremenog likovnog stvaralaštva Republike Hrvatske koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, a na kojoj se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline. ULUPUH organizira izdanja Salona posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Ovogodišnji, 43. zagrebački salon udruga je organizirala u prostorima Javne garaže Kvaternikov trg u Zagrebu, pod nazivom „Anti-dizajn/Trajne alternative", u autorskoj koncepciji i selekciji kustosice Silve Kalčić. Salon je bio usmjeren ka preispitivanju društvene odgovornosti autora/umjetnika koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja (forme i funkcije) radikalno preispituju društveni kontekst te kreativno reagiraju na njega iznalaženjem alternative mainstreamu u oblikovanju. Na Salonu je prezentirano više od osamdeset radova hrvatskih umjetnika uz gostovanje nekoliko svjetski poznatih imena: Hussein Chalayan, Vikor&Rolf, Rem Koolhaas, Arhitektonski studio MAD, Zbigniew Libera
Svojom selekcijom, sudionicima, izložbenim postavom i vizualnim identitetom 43. Zagrebački salon nametnuo se kao platforma za promoviranje novih ili preispitivanje postojećih koncepata u području primijenjenih umjetnosti i dizajna, izazvavši pozornost stručne javnosti i iznimnu posjećenost.
Autorica koncepcije, selektorica i kustosica: Silva Kalčić
Ravnateljica Salona: Ivana Bakal
Vizualni identitet: Damir Bralić i Nikola Đurek
Likovni postav izložbe: Darko Fritz

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Zdenko Bašić rođen je 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutka filmom „Priča o snijegu – Anđeli u snijegu". U lipnju ove godine u zagrebačkom je kinu Movieplex premijerno prikazan njegov drugi animirani film „Guliver" (http://www.guliver2009.com/ ) Riječ je o 12-minutnom animiranom filmu, kombinaciji nekoliko različitih animatorskih pristupa, od fotografske obrade do kompjuterske i 3-D animacije, koji je nastajao pune tri godine. Najavljivan kao „prvi autorski film diplomiranog animatora u povijesti hrvatske kinematografije",  obzirom da u nas do prije 1999. godine nije postojao studij animacije, film je polučio velik interes stručne i šire javnosti zbog odlične tehničke realizacije i impresivne vizualnosti. Uz animirani film, autor se podjednako uspješno bavi i ilustracijom za koju je 2008. godine, za ilustracije u knjigama za djecu „Priče iz davnina" i „Novela od stanca" nagrađen prestižnom nagradom Grigor Vitez. Od 2006. godine član je ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, karikaturu, ilustraciju, strip i crtani film. Više o autoru na: http://www.ulupuh.hr/hr/straniceclanova.asp?idsekcije=16&idclana=876
Nagrade će uručiti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Boris Šprem.
Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obaviti će predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

U privitku:
obrazloženje nagrade Nikoli Nini Vraniću:

Nikola (Nino) Vranić rođen je 1933. godine u Bileći, BIH. Grafičku školu, fotoodjel, završava 1952. godine u Zagrebu. 
Njegova neprestana strukovna promišljanja i zrenja započinju krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina s foto-bilježenjem tada brojnih omladinskih radnih akcija, a potom i kraćim fotografskim radom u Prnjavoru, gdje mu tada živi majka. Nakon kraćeg perioda provedenog u Bosni Nino Vranić se vraća u Zagreb. U glasovitom zagrebačkom studiju „Zaza" kojeg vodi njegov djed Josip Zagorac, zajedno s bratom Josipom, upotpunjava svoja fotografska i tehnološka umijeća.  Od 1954. do 1989.g. zaposlen je kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, što mu daje priliku snimanja brojnih objekata spomenika kulture, koje on prezentira na visokoj umjetničkoj razini.  U tom periodu nastaje impozantan broj fotografija i negativa naše kulturne baštine i šire, koje svojom umjetničkom kvalitetom nadilaze svoj dokumentarni karakter. „Posvećenost Nikole Nine Vranića kulturnoj baštini, u gotovo punih pet desetljeća rijetko plodnoga fotografskoga i umjetničkoga rada, od kojih su tri i pol desetljeća unutar službe zaštite spomenika kulture, rezultirala je, uza ostalo, impozantnim brojem dokumentarnih fotografija i negativa naše kulturne baštine, nacionalnih spomenika kulture  i ostalih tema. Stvaralačka osobnost Nikole Vranića, predanost fotografiji, evidentiranju i istraživanju spomeničke baštine u širokom rasponu  tema i interesa,  danas  nemjerljive dokumentarističke vrijednosti, ostaju trajnim kulturnim dobrom i nemjerljiva su vrijednost za brojne programe obnove i istraživanja spomeničke baštine.  (…) Vranićeva predanost grafičkoj i fotografskoj struci, dokumentiranju kulturne baštine, očuvanju tragova nasljeđa, postavlja ga danas na časno mjesto sljednika dokumentarne i umjetničke fotografije autora Gjure Szaboa, Đure Griesbacha, Toše Dabca, Marije Braut, Krešimira Tadića, Mladena Grčevića, Nenada Gattina." (mr.sc. Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture RH)
Odlaskom iz Zavoda Nikola Vranić djeluje kao samostalni umjetnik. Sudjeluje na nizu domaćih i međunarodnih izložaba fotografije s kojih je ponio brojne nagrade, oprema mnogobrojne kataloge i monografije poput monografija Branka Ružića, Ede Kovačevića, Nikole Reisera, Šime Vulasa, Slavka Šohaja,  Sjaj zadarskih riznica, Orgulje u Hrvatskoj i dr. Objavio je 1986. godine foto monografiju Krajolici.
Za umjetnički rad odlikovan je Redom Danice hrvatske. Za kreativni umjetnički fotografski rad Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu 1972. godine, mimo redovite procedure, zvanje majstora fotografije. Ubrzo mu FIAP – međunarodna federacija za fotografsku umjetnost – dodjeljuje počasno zvanje EFIAP.
Član je ULUPUH-a od 1963. godine.
Rad i djelo umjetničkog fotografa Nikole Nine Vranića izvanredan je doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine kao i povijesti hrvatske fotografije, te mu zbog toga ovom prigodom njegovo udruženje ULUPUH dodjeljuje Nagradu za životno djelo.
Samostalne izložbe :
1962. Zagreb, Društvo arhitekata Hrvatske, Fotografije
1967. Zagreb, Muzej grada Zagreba, Portreti umjetnika
1968. Ljubljana , Narodne galerija, Plečnik ( s Nenadom Gattinom )
1971. Kazalnik, Bugarska, Fotografije ( s Josipom Vranićem )
1971. Sisak, Galerija, Portreti umjetnika
1976. Požega, Muzej, Fotografije
1977. Stubica, Muzej seljačkih buna, Krajolici
1977. Zagreb, Galerija Karas, Krajolici
1978. Varaždin, Galerija, Krajolici
1978. Bjelovar, Muzej, Krajolici
1979. Zadar, Crkva Sv. Petra i Andrije, Krajolici
1982. Stubica, Muzej seljačkih buna, Lica
1983. Zagreb, Umjetnički paviljon, Lica
1983. Zagreb, Etnografski muzej, Tradicijska arhitektura – Ozalj
1984. Zagreb, Etnografski muzej, Tradicijska arhitektura –  Baranja
1992. Zagreb, HNK,Slike iz Broda
1997. Karlovac , Galerija Vjekoslav Karas , Portreti umjetnika
1998. Graz, Art Dynamic, Krajolici i  portreti
Sredozemni i srednjeuropski krajolici i kulturni spomenici Hrvatske –
1996. Strasbourg ,Paris, Beč, Kairo, Solun,  Dubrovnik, Dresden, Bern, Budimpešta
Fotomonografije :
Gotska arhitektura Slovenije,tekst Ivan Komelj, Mladinska knjiga , Ljubljana
Baročno kiparstvo Slovenije, tekst Sergej Vrišar, Mladinska knjiga , Ljubljana
Romanika Slovenije, tekst Zadnikar, Mladinska knjiga, Ljubljana
Ružić, tekst Mladenka Šolman, Moderna galerija, Zagreb
Vulas, tekst Grgo Gamulin, Društvo povjesničara umjetnosti, Zagreb
Šulentić, tekst Željko Grum, Moderna galerija, Zagreb
Reiser, tekst Jelena Uskoković, Moderna galerija, Zagreb
Zagreb 1900, tekst Vanda i Joža Ladović, SN Liber, Zagreb
Sisak, tekst Ivo Maroević, Skupština Sisak
Grahor i Klajn, tekst Ivo Maroević, Društvo povjesničara umjetnosti, Zagreb
Kruno Vajdman, tekst Đurđica Cvitanović, Društvo povjesničara, Zagreb
Jordan, tekst Josip Depolo, Mladinska knjiga, Ljubljana
Micheli Valerije, tekst Buzančić i Šnajder, Galerija Bol
Edo Kovačević, tekst Radovan Ivančević, SNB Zagreb
Hrvoje Šercar, tekst Igor Zidić, SNB Zagreb
Krajolici, tekst Vladimir Maleković ( 1986 )
Branko Kovačević, tekst Josip Depolo
Šohaj, Kultura Pavlina, Kultura isusovačke baštine, Zlato i srebro zadarskih riznica,
Dubrovački nakit, Vilim Svečnjak, Oton Gliha, Butala Daniel (tekst Vlado Bužančić), Karlovac, Glazbena škola Karlovac, Ekonomski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradanje, Orgulje u Hrvatskoj, Dvorac Miljana, Oltar Hrvatske domovine
( Kuzma Kovačić) , " Dvoje leglo,troje osvanulo" Zvonimir Toldi , Gordana Goldstein ( Ponjave iz  zbirke brodskog posavlja ) i dr.
Nagrade na međunarodnim izložbama :
1962. Zadar, Čovjek i more, zlatna medalja
1964. Alicante, Španjolska. zlatna medalja
1964. Esslingen, Njemačka, Europhoto, diploma
1964. Zadar, Čovijek i more, brončana medalja
1965. Leuven, Belgija, diploma
1966. Berlin, diploma
1967. Berlin, diploma
1975. Zagreb, Salon, brončana medalja
1984. Zagreb, Foto-klub Zagreb, nagrada " Tošo Dabac "

Fotografije su preuzete sa Internet portala Hrvatska kulturna baština (http://www.kultura.hr/hr ), a nastale su za potrebe službe zaštite spomenika te danas predstavljaju vlasništvo Ministarstva kulture.

Maša Štrbac

galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Akademija-Art.net