Dodijeljene nagrade HND-a za 2013. godinu

hnd 1

Među brojnim nagrađenima su Branko Šuljić, za životno djelo i Jurica Pavičić, novinar godine

U Hrvatskom novinarskom domu svečano su dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2013. godinu. Nagrada “Otokar Keršovani” za životno djelo pripala je novinaru Novog lista Branku Šuljiću. U pojašnjenju ocjenjivačkog odbora piše da je Branko Šuljić novinar i publicist koji je ostavio nevjerojatan opus tema čija je najvažnija poveznica – more.

hnd 4

Za novinara godine članovi HND-a izabrali su Juricu Pavičića, kolumnista Jutarnjeg lista,

hnd 3

nagradu za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić za tekstove “U potrazi za drugim Vukovarom” i “Tko će Vukovar lepše da okiti”, dobitnik nagrade za novinsku fotografiju je Željko Lukunić, za radijsko novinarstvo Silvija Šeparović za emisiju Radio Sljemena “Aftershock”,

hnd 2

za televizijsko novinarstvo Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju “Horizonti”, za snimateljski prilog na televiziji Mario Sladić s HRT-a, dok je nagradu « Marija Jurić Zagorka » za internetsko novinarstvo dobio Ilko Šimić. Nagrada za istraživačko novinarstvo nije dodijeljena.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka na dodjeli nagrada rekao je i ovo : – Godišnje nagrade struke za najkvalitetnije novinarske radove te nagrade za životno djelo u novinarstvu i za novinara godine bili su uvijek važan događaj za Hrvatsko novinarsko društvo i slatki trenutak iščekivanja za predložene novinare.

Tako je i danas. Bez obzira na to što smo više sumorni nego što smo zadovoljni stanjem novinarskog profesionalizma i ostvarivanjem društvene uloge medija i bez obzira na to što smo krajnje zabrinuti zbog ugroženog statusa novinara.

Mnogo toga ovih je dana već rečeno o hrvatskom novinarstvu. Za kvalitetno novinarstvo i novinstvo osnovni su preduvjeti slobodno, neovisno i profesionalno uredništvo i slobodni, neovisni, vrlo dobro obrazovani i profesionalni novinari. Motiv je traganje za istinom a istina je postulat.

Imamo li preduvjete za slobodu i profesionalnost? Nema ih dovoljno, za slobodu i profesionalnost moramo se boriti i izboriti svakog dana, ali došli smo do toga da gotovo nitko od nas novinarki i novinara ne zna što mu donosi sutrašnji dan i hoće li i dalje raditi…

Žiri HND-a nerijetko bira baš one koji zbog svojih jakih i opravdanih razloga idu i protiv glavne struje. Duka je uputio zaključni apel „da svakodnevno radimo za dostojanstvo novinara i dostojanstvo novinarske profesije.”

Tekst i foto: Nives Gajdobranski