Dječji Samoborski fašnik

184. Samoborski fašnik počeo je 26. siječnja brojnim događanjima, koncertima i izložbama a traje do 16. veljače. U sklopu Fašnika održava se Dječji Fašnik – najmaštovitiji, najljepši i najveseliji dio Fašnika u potpunosti posvećen djeci. U Samoboru djecu i njihove roditelje očekuju brojne predstave za djecu, koncerti dječjih zborova, klaunovi, animatori i ulični zabavljači što garantira pregršt zabave i veselja. Male ručice uz pomoć učitelja i odgajatelja organizirano po vrtićima i školama već marljivo rade na svojim grupnim maskama. Sve njih će ponosno pokazati tijekom vikenda 13. i 14. veljače na velikoj povorci na kojoj sudjeluje oko 2500 djece iz 30-ak vrtića i škola iz  Samobora i okolice. S radošću pozivamo svu djecu i roditelje da se maskiraju i dođu u Samobor 13. i 14. veljače na naš veliki veseli Praznik mašte i boja – Samoborski dječji fašnik i sudjeluju u stvaranju još jedne lijepe male povijesti koja će ostati u prekrasnom sjećanju svim našim dragim malim prijateljima.
Već sljedeći tjedan, 4. i 5. veljače, pozivamo djecu i roditelje da se prijave na „fašničke pripreme" na Fašničkim radionicama za djecu gdje mogu naučiti raditi maske izrađujući maske od različitih materijala i boja pod vodstvom Maje Vidović, dipl. akademske grafičarke i tako postati što god požele. Radionice se održavaju u četvrtak 4. i petak 5. veljače od 18 – 20 sati na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjžnice Samobor, u Šmidhenovoj 36, u Samoboru (prijave na tel: 3361-803 Željka Vrbančić).
Glavni program za djecu održava se u subotu 13. i nedjelju 14. veljače od 10 do 15 sati na Trgu kralja Tomislava, gl.samoborskom trgu i Trgu Matice Hrvatske (ispred kina). U subotu 13. veljače, nastupi su dječjih zborova, povorke maskiranih grupa dječjih vrtića i osnovnih škola, te predstava klauna Ludeka. Nakon kratkog programa na pozornici djeca će uz pratnju animatora proći središtem grada do male pozornice na Trgu Matice hrvatske – gdje se održava SRAKAfest. To je bogat program uličnih zabavljača, predstava i radionica za djecu, gdje male maškare očekuje mnogo zabave. U igraonici Šegrta Hlapića Sraka i „Antuntun"- Udruga za Rastjerivanje Dosade i drugi zabavljači  izvode spelancije i predstave za djecu: Bosco „Happy side show"; Onofrijo „Smiješna Strana Tragedije"; Đon Kesten „Kestenove priče"; Mr. Kowalski „Čudni svijet gospodina Kowalskog" i Terenzio „Dueciclo".
U nedjelju, 14. veljače od 10 sati na programu su Srakotrk – vesela orijentacijska utrka, nastupi gostujućih maskiranih dječjih grupa i zborova, te OUTFIT- animacija (rit fit mit outfit). Usporedo s programom na gl. trgu, na Trgu Matice Hrvatske je SRAKAfest – glazba, radionice i predstave u organizaciji Srake i „Antuntun"- Udruge za Rastjerivanje Dosade.
Sve dodatne informacije, program, logo fašnika i fotografije s prošlih fašnika možete pronaći na http://www.samoborski-fasnik.com/
Dođite u Samobor od 12. do 16. veljače jer „Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!"

Više o Samoborskom Fašniku

Samoborski Fašnik najveća je turističko zabavna manifestacija Grada Samobora s tradicijom od 184 godine, što je svrstava među najstarije i najveće pokladne svečanosti u Hrvatskoj. Glavni zabavni program s fašničkim likovima koji preuzmu vlast i proglase Slobodnu fašničku republiku počinje u petak 12. veljače i traje do utorka 16. veljače, kada se uz vatromet pali lutka Princa Fašnika.
Simboli Fašnika su likovi Fašnička princeza Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Fiškal, koji kroz duhoviti program 12. veljače preuzimaju ključeve grada i vladaju Samoborom koji postaje sjedište samoproglašene Slobodne Fašničke Republike do 16. veljače. Za vrijeme Fašnika ne maskiraju se samo ljudi, već i cijeli grad – ulice, trgovi i lokali mijenjaju svoj izgled uvijek originalnim ilustracijama i duhovitim i provokativnim natpisima. Posebno je atraktivan Dječji Fašnik i povorka maskiranih grupa osnovnih škola i vrtića s područja Samobora i okolice 13. veljače. Još jedna atrakcija Fašnika je povorka mjesnih odbora, kada stanovnici mjesnih odbora iz okolice grada na svojim maskiranim alegorijskim kolima izvode razne spelancije na aktualne društvene teme.
Fašnik završava u utorak, 16. veljače, tradicionalnim suđenjem Princu Fašniku, kojem sude za sve zlo i grijehe koji su se zbili u Samoboru za njegove vlade. Princa optuže te ga spale u nadi da će njegovim spaljivanjem nestati sve zlo, da ćemo se pročistiti od svega lošeg i da će (n)ova godina biti bolja…

Mateja Popović
press@samoborski-fasnik.com

Akademija-Art.net