Dizajn bez dizajnera

Sample Image
U okviru bečkog tjedna mode "Vienna Design Week 2009" bečki će muzej WAGNER:WERK  od 6. listopada do 14. studenog predstaviti izložbu pod nazivom "Main Street" Dizajn bez dizajnera".

Sample Image

Izložba je podijeljena na deset tematskih cjelina – patentiranje uzorka, namještaj, promet, mjerenje vremena, domaćinstvo, u kavani, dizajnerske nevolje, dizajn hrane, anonimnost i brendiranje i prenamjenovanje, o govori o običnom dizajnu.

Cilj izložbe je potaknuti posjetitelje na potragu za dizajnom u naizgled nepoznatim i bezimenim predmetima. Jer dizajn po mišljenju organizatora izložbe ne nastaje samo u procesu oblikovanja i proizvodnje, već tek korištenjem, promatranjem, odbacivanjem i uništavanjem.

Sample Image

Jedna od najzanimljivijih tematski cjelina je ona koja obrađuje nedaće s kojima se dizajneri svakodnevno susreću. Krivo postavljenje ručice u automobilima, stolice na rasklapanje koje pričepljuju prste, poklopci koji dobro ne zatvaraju i sl. su stvari s kojima se dizajneri neprestano susreću, jer svakodnevni dizajn ne zahtijeva samo udovoljavanje estetskim već i funkcionalnim i praktičnim normama.

Druga cjelina koja se ističe svojom tematikom je dizajn namještaja u okviru koje će biti predstavljen model stolice "Thonet No. 14" tvrtke Michael Thonet & Söhne koji je na tržište lansiran još davne 1859. godine, te je u to vrijeme slovio kao "stolac svih stolaca",  a u prvih je 70 godina postojanja proizvedeno preko 20 milijuna primjeraka.

Sample Image

Posebnost ove stolice nije prekrasan dizajn, već njezina inovativnost. Stolica je naime načinjena od šest drvenih dijelova, šest vijaka, dvije matice i presvlake. Svi se dijelovi dostavljaju odvojeno, tj. u razmontiranom stanju, što znatno smanjuje troškove transporta i održavanja, a kupci ju mogu jako jednostavno sami sastaviti. Dakle modernost ove stolice ne leži u  njezinom izgledu, već u cijelom procesu osmišljavanja, proizvodnje, transporta i korištenja.

Sample Image

Otvorenje ove osebujne izložbe održat će se 5. listopada u 19 sati.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net