Dio onoga što se može vidjeti u Noći muzeja u petak 31. siječnja

br 1

Knjižnica HAZU prvi put izlaže jedini sačuvani primjerak prvotiska romana Planine

Točno 214 muzejskih i baštinskih ustanova te udruga u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta sudjelovat će s više od tisuću programa u Noći muzeja 2014. koja će se održati u petak 31. siječnja – od 18 sati do 1 sat poslije ponoći. Ove godine nudi se i web stranica na kojoj će se moći pratiti svi aktualni događaji, ali i natječaj za najbolju fotografiju (pet tisuća kuna) koju dodjeljuje glavni pokrovitelj manifestacije American Express.

br 2

Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a objavljuje se i publikacija sa cjelovitim programom svih uključenih ustanova i drugi promotivni materijali.

Za najavu događanja pobrinula se predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva Milvana Arko Pijevac na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari. Poznate su dakle sve potankosti o toj manifestaciji koju su 2005. godine pokrenule kustosice Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović. Radi usporedbe dovoljno je iznijeti samo jedan podatak: u prvoj Noći muzeja 2005. sudjelovalo je samo šest muzeja. – – Noć muzeja će nam osvijestiti kulturu koju baštinimo, – smatra predsjednik HAZU Zvgonko Kusić. Drugi fokus Noći muzeja ove godine bit će kretanja putovima glasovitoga Ivana Meštrovića o čemu je govorio ravnatelj muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara. Ove je godine važna i potpora muzejske zajednice Hrvatske Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu koji je zatvoren za javnost više od godinu dana.

br 3
br 3a

Zato se ovogodišnja Noć muzeja otvara u Muzeju Mimari izložbom “Nakit iz fundusa Zemaljskoga muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom”.

Nemoguće je sve najaviti i većinu programa istaknuti. Zato evo izbora koji je reprezentativan:

HAZU sudjeluje s pet svojih jedinica

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjeluje u Noći muzeja sa svojih pet institucija – četiri muzeja i Knjižnicom HAZU, istaknuo je njezin predsjednik akademik Zvonko Kusić podsjetivši da je zadaća Akademije bila i ostala stvaranje i očuvanje hrvatskog identiteta.

Strossmayerova galerija starih majstora predstavit će se izložbom Donacije Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i Strossmayerovoj galeriji od 2009. do 2013.

Izložba Ćiro Truhelka i Strossmayerova galerija starih majstora HAZU znači čin solidariziranja s teškom situacijom u kojoj su se zatekli kolege iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Građani ce moći nabaviti i izdanja Galerije po prigodnim cijenama, a umjesto ulaznica dijelit će se Galerijine stare razglednice.

br 4
br 5

U Gliptoteci HAZU moći će se razgledati tri izložbe, među kojima je najzanimljivija Zlatko Bourek „Teatar nakaza – kazalište figura” na kojoj je po prvi puta predstavljen lutkarski kazališni opus akademika Zlatka Boureka. Tijekom večeri bit će izvedene sekvence iz Bourekovih predstava uz živu glazbu. Tu je i izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma koja predstavlja brojne fenomene iz razdoblja socijalizma.

Hrvatski muzej arhitekture HAZU posjeduje jedinstvenu zbirku arhiva najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća. Na izložbi Novalja – Zagreb – Bruxelles prikazani su crteži arhitekta Dominika Kunkere. U sklopu izložbe posjetioci se i sami mogu okušati u izradi crteža perom i tušem. Na izložbi Julije De Luca nacrtima, crtežima, fotografijama i videozapisima predstavlja se cjelokupni opus arhitekta. Izložba je popraćena projekcijom dokumentarnog filma o arhitektu i videozapisom njegovog danas devastiranog hotela Belveder u Dubrovniku. Posjetiteljima se nude i izdanja Muzeja po prigodnim cijenama te razglednice s arhitektonskim motivima. U Kabinetu grafike HAZU moći će se razgledati studijska izložba Restaurirani crteži starih talijanskih majstora iz fundusa Kabineta grafike.

U Knjižnici HAZU građani će imati jedinstvenu priliku vidjeti jedini sačuvani primjerak prvotiska prvog hrvatskog romana Planine, autora Petra Zoranića, iz 1569. To je prvi put da Knjižnica HAZU u svom prostoru izlaže taj dragocjeni spomenik hrvatske kulturne baštine.

Tijekom Noći muzeja posjetitelji će u Knjižnici HAZU moći razgledati i multimedijsku izložbu o Miroslavu Krleži u povodu 120. godišnjice njegova rođenja.

Putovima Ivana Meštrovića

Izvan Zagreba, ovogodišnju Noć muzeja bit će također atraktivna, a ovdje dajemo naglasak na temu mogućeg itinerara Meštrovićevim krajem, od Splita do Drniša. To se putovanje profiliralo tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin s potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno-turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.

Program Hrvatskog državnog arhiva

U programu Hrvatskog državnog arhiva stoji i ovo: posjetitelji mogu razgledati reprezentativne prostore i stalni postav HDA te dobiti besplatne promidžbene materijale. Predviđeno je predstavljanje djelatnosti Hrvatskog državnog arhiva te prigodna prodaja izdanja, replika i suvenira HDA. Tu je i izložba Dalmatinska zagora u dokumentima HAD te prikazivanje DVD-a Zagreb na filmu 1915. 1945., II. Dio. I još jedna zanimljvost: Svi posjetitelji sudjeluju u zanimljivoj nagradnoj igri!

Programi MSU-a u Zagrebu

U Noći muzeja različiti se programi nude u zagrebačkome MSU-u:

U 19 sati Zbirke u pokretu, otvorenje izložbe: Magdalena Pederin: Zaraza, 2013/2014, holografska projekcija. Pederin tematizira distopijsku viziju budućnosti u kojoj je humana matrica “simulirana stvarnost” onakva kako je kreiraju strojevi s umjetnom inteligencijom. Također u 19 sati: Retrospektiva Vojina Bakića. „Kako smo gradili spomenik u Kamenskoj”, govori jedini živući projektant statike i konstukcije spomenika, dr. sc. Boris Medja, razgovor moderira Nataša Ivančević, kustosica izložbe.

Tu su još Školica. MUGI (Mladi U Galeriji Izlažu ) – otvorenje izložbe mladih (15-25 godina). Mladi iz pet susjednih županija kroz multidisciplinarni pristup bave se filmom i vizualnim umjetnostima. Predvorje „Pero-laka heavy metal svirka”: devetogodišnji Jadran Mihelčić s lakoćom ‘rastura’ teško-metalni repertoar.

U 20 sati je Retrospektiva Vojina Bakića. „Subjektivni i objektivni pogledi” – arhitektice Ana Martina Bakić i Vjera Bakić, unuke Vojina Bakića, autorice likovnog postava i suradnice na izložbi provest će posjetitelje kroz izložbu Vojina Bakića. Slijedi Retrospektiva Vojina Bakića. „Od male mjere do velike mjere” – tematskim vodstvom retrospektivom Vojina Bakića, kustosica retrospektive Nataša Ivančević, tumačit će genezu nastanka monumentalnih Bakićevih spomenika.

U 21 sat: Dvorana Gorgona, „Glazbena utjeha”. Pijanistica Matea Leko izvest će djela: Musorgski „Noć na golom brijegu”, simfonijska pjesma; Franz Liszt „Consolation No. 3″. 22.00 No galerija, Igor Kuduz „Deset od devet”. Kustosica izložbe Leila Topić provest će posjetitelje kroz izložbu fotografija koje su nastajale u dugim lutanjima rubnim dijelovima Pariza, a 22.30 Dvorana Gorgona, kino Metropolis. Projekcija igranog filma „Prije ponoći” (Before Midnight).

Predvorje MSU-a: „Putnici” Margarete Vidmar doputovali su u Muzej suvremene umjetnosti. U nastajanju novog ciklusa privremenih reciklažnih skulptura Margareti pomaže i pustolov Esox Lucius Ido, a privremeni boravak „Putnika” bit će predvorje MSU-a. U 23 sata autori će posjetiocima predstaviti svakog „Putnika” ponaosob i uputiti ih u tajni život umjetničkih djela.

Dali smo tek nekoliko naglasaka iz obilja onoga što nudi ovogodišnja Noć muzeja. Širom Hrvatske bit će, zasigurno, veliki broj posjetitelja. Vrata muzeja su širom otvorena, ulaz besplatan, programi brojni i zanimljivi…

Nives Gajdobranski