Pogledajte galeriju radova!
Pogledajte galeriju s otvaranja izložbe!

Sample Image
Dijana Nazor, Maja Vučinić-Knežević, ravnateljica Doma za djecu "Vladimir Nazor" i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti koji je izložbu otvorio

U četvrtak 10. rujna 2009. godine u 19.00 sati, u Galeriji Zilik u Karlovcu, otvorena je multimedijalna izložba „Svjetlosno podmorje" Dijane Nazor. Autorica je izložila ribice-objekte s kratkim filmom, glazbenim ugođajem, snopovima raznobojnog svjetla kojim se dočarao dojam tajanstvenosti podmorja, igra loma svjetlosti, pokret i dinamika, idealnog podmorja bez zagađenja. Izložba traje do 24. rujna 2009. godine.

Sample Image

Riba ribi… gleda rep (dok pleše i pjeva)

Mogućnosti preobrazbe – odlike nadasve svojstvene svijetu u kojem živimo – u svojemu radu obilato koristi i njene potencijale istražuje Dijana Nazor. Svestranost ove umjetnice (također i vrsne restauratorice, kreativne pedagoginje te uspješne organizatorice kulturnih zbivanja) nije mogla mimoići predstavljačku komponentu koju naglašava stvaranjem čitavoga ambijenta, a ne tek produkcijom pojedinoga rada. I doista, dojam je daleko potpuniji i usporediv s kazališnom pozornicom što potvrđuje Dijanino razumijevanje specifičnih odlika izložbenog medija.

Sample Image

Krenimo, međutim, od postupka kojeg je autorica primijenila kako bi na kraju procesa mogla utvrditi: metamorfoza je provedena!

Sample Image

Prvi korak je uočavanje i selekcija prirodnina (riječ je o kamenima, ubranima na morskome žalu) koje već posjeduju mogućnost prepoznavanja, treba tek pojedine osobine naglasiti dodavanjem žice u ulozi peraja, repa ili oka, a kao zadnji element u procesu pojavljuje se svjetlo (dakako, dok je riječ samo o vizualnom, ali ni auditivni prinosi nipošto nisu suvišni).

Sample Image

Očuđenje je, dakle, provedeno spajanjem naizgled disparatnih elemenata koji u novom jedinstvu postaju mamci na koje valja uhvatiti promatrače, podjednako malene koji svemu prilaze raširenih očiju kao i one iskusne, svikle na zamke postavljene pogledu.

Sample Image

Estetska ugoda i majstorska izvedba pretpostavke su ovog kolekcionarskog inventara u čijem raspoređivanju primjeraka vidimo zaokupljenost logikom organskoga rasta cjeline u koju urastaju i uklapaju se probrane pojedinosti.

Nikola Albaneže

Sample Image

Dijana Nazor je rođena 1971. godine u Splitu, gdje je 1990. završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Godine 1995. diplomirala je na studiju likovne umjetnosti, na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu (danas Umjetnička akademija), te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora. Iste godine dobila je nagradu fakulteta. Izlagala je na 23 samostalne i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je InSEA-e (Međunarodno društvo za obrazovanje putem umjetnosti) i Hrvatskog vijeća Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti – HRV-InSEA, HDLU-a, LIKUM-a i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

Sample Image
Dijana Nazor
e-mail: dijana.nazor@yahoo.com

Sample Image

Pogledajte galeriju radova!
Pogledajte galeriju s otvaranja izložbe!

Sample Image
Dijana Nazor uoči otvorenja svoje karlovačke izložbe

Fotografije snimila Iva Lulić

Akademija-Art.net