Skip to content

Detour: A što ak’ ja…

Detour

Album “A što ak’ ja…” treći je album grupe Detour koji izlazi 5 godina nakon svog prethodnika “TV”-a. Sadrži 12 pjesama od kojih su 6 bile singlovi prije izlaska albuma.
Novi album predstavlja presjek dijela autorskih radova Nenada Borgudana i Maje Posavec kroz bend Detour koji su nastajali u proteklom petogodišnjem razdoblju, kao i pjesme koje su nastajale i objavljivane s 

drugim vokalistima u periodu Majinog izbivanja iz grupe.

Album “A što ak’ ja” je objavljen u petak 7.11., na isti dan kad je Detour rasplesao pun veliki pogon zagrebačke Tvornice kulture (fotografije G. Berovića pogledajte na dnu mejla). A, još je veće oduševljenje što je na top listi prodaje albuma “Top of the Shops”, od prošlog tjedna, taj album osvanuo na čelnom mjestu.

Album predstavljamo kroz pjesme:

“Nema” autorski potpisuje Borgudan, a pjeva Dario Iričanin. “Nema” je bio prvi singl koji je Detour objavio nakon albuma “TV”-a i najvljuje zaokret u zvuku grupe prema akustici koja će prevladavati na tada još neplaniranom albumu.
“Cvijet” autorski potpisuje Borgudan, a pjeva Ines Tričković. Pjesma stilski u dosluhu s countryem provučena kroz Detour filter. Pjesma progovara o opasnoj ljubavi u Burtonovskoj maniri…
“Srce veliko” autorski potpisuje Borgudan, koji i pjeva. Pjesma se stilski naslanja na “Nema” i potvrđuje akustični smjer albuma. Progovara o osjećaju radosti i ushićenja sunčanim danom, koji se u ovom slučaju, događa u proljeće.
“Snijeg” autorski potpisuje Borgudan, a zajedno pjevaju Borgudan i Posavec. Pjesma naglašene bajkovite atmosfere nastala u sniježnoj zimi 2012/2013. Progovara o prolaznosti i svemirskom redu.
“Daleko” autorski potpisuje Posavec, koja i p

jeva. Pjesma koja stilski dosljedno slijedi akustičnu nit albuma i na neodoljiv način progovara temi slobode iz ženske perspektive…”A što ak’ ja…” himnični refren pjesme je ujedno koncept i naziv albuma.
“Plešem sama” autorski potpisuje Borgudan, dok pjeva Posavec. Pjesma stilski predstavlja svojevrsni homage glazbi 80-ih. To je plesna – klupska pjesma ljubavne tematike, koja se jednostavno morala naći na albumu.
“Ujutro” autorski potpisuje Borgudan, a pjeva Posavec. Pjesma veselog akustičkog ugođaja u ritmu bosse. Pjesma o neizvjesnostima života iz perspektive lijepog jutra iI dana koji slijedi…
“Taj vlak” autorski potpisuje Posavec, a pjevaju Maja Posavec i Ivana Rushaidat. Ljubavna pjesma o rastanku u maniri countrya…koliba, dvoglas ženskih vokala, gitara i melodika…vlak odlazi…Chu!!! Chu!!!
“Nova nada” autorski potpisuje Borgudan koji i pjeva. Pjesma naglašene ritmike koja je nastala posljednja na albumu, i predstavlja osvrt na generaciju bez sigurnosti i nade iz perspektive jednog srečkovića.
“Krugovi i osmice” autorski potpisuje Borgudan, a zajedno pjevaju Posavec i Borgudan. Pjesma neobičnog, pomalo mračnog ugođaja, otpjevana u troglasu kroz cijelu vokalnu dionicu…govori o stanju u zadnjoj fazi oporavka od ljubavnog kraha…
“Kolovoz” autorski potpisuje Borgudan, a pjeva Posavec. “Kolovoz” je pjesma naglašene i sugestivne atmosfere a govori o usamljenosti iI prolaznosti iz perspektive “zadnjeg” čovjeka u gradu…
“Pijani pilot” autorski potpisuje Posavec, pjeva Posavec, klavir svirao Karlo Hubak. Intimistička ljubavna pjesma lišena aranžmana u izvedbi ženskog vokala I klavira…pjesma koja zatvara album ali i prestavlja sponu koja poziva na novo slušanje…

Album su odsvirali i otpjevali stalni članovi grupe Detour:
Edi Grubišić Cipal – bubnjevi, udaraljke
Alen Križaj – bas gitara
Dominik Žagmešter – klavijature
Nenad Borgudan – gitare, mandoline, vokali
Maja Posavec – vokali

Uz gostujuće glazbenike:
Ivana Rushaidat – vokal
Jakaša Kriletić Jordes – saxofon
Andrej Jakuš – truba
Stanko Kovačić – cello
Vibor Čerič – klavijature
Aleksandar Ismailovski – klavijature, melodika
Neven Mijač – usna harmonica
Tin Oberman – moog
Tomislav Šušak – bas gitara