Deseta obljetnica portala crkvene glazbe

U prosincu 2004. godine aktivirane su mrežne stranice (www.crkvena-glazba.hr) i do danas neprekidno donose informacije, glazbene priloge, stručne tekstove i poticaje liturgijskim glazbenicima za njihov redoviti rad te druge sadržaje

cglZagreb – Prije nešto više od deset godina rodila se zamisao o pokretanju mrežnih stranica Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika, s nakanom da bude mjesto informiranja, povezivanja, rasta i trajne liturgijsko-glazbene formacije crkvenih glazbenika.

U prosincu 2004. godine mrežne stranice aktivirane su na adresi www.crkvena-glazba.hr i do danas neprekidno donose informacije, glazbene priloge, stručne tekstove i poticaje liturgijskim glazbenicima za njihov redoviti rad te druge sadržaje.

Tijekom proteklih deset godina rada stranice su redovito ažurirane. U tom je razdoblju objavljeno više od 880 vijesti, više od 560 najava događaja i koncerata, veliki broj liturgijskih skladbi te skladbi za izvanliturgijsku uporabu, niz korisnih informacija, deseci stručnih tekstova (dokumenata, stručnih članaka, eseja i smjernica o crkvenoj glazbi, gregorijanskome pjevanju, liturgijskoj kulturi i glazbenome oblikovanju liturgijskih slavlja). U oblikovanju stručnoga priloga stalni suradnici bili su prof. mr. art. Miroslav Martinjak i prof. dr. fra Ante Crnčević.

Na mrežnim stranicama Društva pohranjeni su i stari brojevi biltena HDCG-a “Naviještati glazbom” u kojima se može naći mnoštvo zanimljivih članaka i notnih priloga. Za potrebe članova Društva, u svrhu internoga informiranja i razmjene sadržaja, aktivan je i zaseban dio portala kojemu se pristupa preko zaporke.

Kao pomoć crkvenim glazbenicima prije dvije godine preko usluge YouTube pokrenut je kanal crkvene glazbe na kojemu se redovito objavljuju zvučni zapisi otpjevnih psalama prema Redu misnih čitanja za sve nedjelje te Gospodnje, marijanske i svetačke svetkovine, slijedeći prijedloge liturgijsko-pastoralnog lista “Živo vrelo”. Zvučni zapis prati i video prikaz s notnim zapisom. Kroz protekle dvije godine u tome projektu objavljeno je više od 105 skladbi otpjevnih psalama. Radi lakšeg snalaženja i uvježbavanja, na naslovnici portala oblikovana je kategorija ‘Otpjevni psalmi’.

Uredništvo portala svih ovih godina surađuje s brojnim crkvenim glazbenicima iz Hrvatske i inozemstva te s mnogim ustanovama, primjerice s Institutom za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim institutom za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i njegovim liturgijsko-pastoralnim listom “Živo vrelo” te s drugim ustanovama.

Uređivanje portala crkvene glazbe od samoga početka povjereno je članici Upravnog odbora Hrvatskoga društva crkvenih glazbenika prof. crkvene glazbe Maruši Bartolić koja je mrežne stranice osmislila te ih uz suradnju web-teama Glasa Koncila oblikovala i svih ovih godina redovito uređivala, osuvremenjivala i obogaćivala raznolikim sadržajima, objavljeno je u izvješću na mrežnim stranicama www.crkvena-glazba.hr. (IKA)