Daruvar – Metafore boja i skulporski sklad u drvu

DaRUVAR 2

DaRUVAR 2

Zajedno Antun Snovak kistom i Siniša Cvetić dlijetom

Uz sve poznatiji program Vinodar, posvećen plodovima daruvarskog vinogorja Grad Daruvar u Galeriji Croatia osiguranja na dar je dobio nesvakidašnji likovni događaj. Jedna izložba, dva autora. tematski i tehnikom potpuno različita, slikovito – od velikih ulja na platnu do minijaturnih skulptura u drvu. Predstavili su se slikarski pod nazivom Tragom vizualnih metafora Antun Snovak i skulptorski Siniša Cvetić, kao specijalni gos radovima, mahom u drvu masline i oraha. Obojica su članovi Moslavačkog likovnog kruga iz Popovače. Snovak je rođen u Međuriću, poslovna je osoba, osim u Pragu, dobrim dijelom živi u Popovači. Cvetić rođen je Potoku kraj Popovače gdje i stvara.

Antun Snovak uljima na platnu često kubističkim uobličenjima figurativnih kompozicija (nadahnjivao se G. Braquenom) izlagao je u zemlji i inozemstvu, dodatno se likovno i obrazovao. Za povjesničara umjetnosti Mladena Mitra koji je postavio izložbu i popratio je kritičkim osvrtom nije nepoznat, izlagao je i u Galeriji Muzeja Moslavine. Ustraje filozofsko likovnim potezom u svojoj duhovnoj pustolovini, upućuje na put ljudskog savršenstva. On ne „opisuje” svijet, svijet je njegov kroz moćni svijet simbola, prokomentirao je Mitar.

Siniša Cvetić, iako bez posebne likovne edukacije potpuno je iznenađenje, a njegov neosporan talent nedvojbeno zaslužuje divljenje. Iako je zapravo riječ o autorovoj tek prvoj izložbi plijeni njegova glazbena harmonija u drvenoj formi blagih oblika. Osjetila je to i publika zastajkujući uz modelirana djela malih formi, ali neobično snažnih doživljaja i čuvstva. Cvetić je daruvarskom izložbom podsjetio na svoje stvaralaštvo iz čistog ideala za lijepim. Da je tako potvrđuje i Mitrov javno izrečeni sud. Iako skromnih dimenzija skulpture se doimlju monumentalno, vjerojatno bi kod povećanja imale novu poruku, osobito u perivojnoj arhitekturi.

Izložbu kojoj su organizacijsku potporu dali Grad Daruvar i Euro-galant d.o.o. Popovača otvorio je Dalibor Rohlik gradonačelnik Daruvara. Otvorena je do 7. srpnja.

Daruvar 3

Daruvar 4

Daruvar 1