Čuvarice Duše – Izložba Dijane Ive Sesartić, Irene Gayatri Horvat i Catherine Zavodnik

02 čuvarice duše

Izložba pod nazivom “Čuvarice Duše” triju autorica; Dijane Ive Sesartić, Irene Gayatri Horvat iz Hrvatske i Catherine Zavodnik iz Slovenije, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, otvara se u srijedu, 3. rujna 2014., u 19 sati, u galeriji Kristofora Stankovića, Stara gradska vijećnica, Sv. Ćirila i Metoda 5 u Zagrebu

Kustosica izložbe: Sanda Stanaćev Bajzek

foto-galerijaPogledajte foto s otvorenja!

Izložba je pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, a otvoriti će je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Adam i Eva

Prva je u nizu izložbenog projekta „Žena” koji će kroz likovno predstavljanje tematizirati višestruki identitet žene. Prvom izložbom predstavljaju se tri autorice srednje generacije različitih svjetonazora, životnih okolnosti i sudbina, u njihovom karakterističnom likovnom mediju: Irena Gayatri Horvat, Dijana Iva Sesartić i Catherina Zavodnik, u svom bazičnom izričaju, u slici i skulpturi, tematiziraju višeznačni identitet vlastitog spola, prolazeći ikonografijama, od poganskog i mitološkog pa sve do njihove ugradnje u marijanski kult. Propituju arhetipove i stereotipove žene koji obilježavaju europsku civilizaciju kojoj i mi pripadamo – antiku, slavenstvo i kršćanstvo, prikazujući antičke muze (C. Zavodnik), staroslavenske božice ( I. G. Horvat), biblijske teme starozavjetnog Prvog grijeha te vrhunac kršćanskog stvaranja kulta žene – Bogorodicu ( D. I. Sesartić). „Izložba tematizira onaj moćan, pokretački i stvaralački aspekt žene, žene preobražene u kult. Pred nas će tako stati „žena” muza, boginja, ali i tvarna žena u svoj svojoj ljepoti, ljubavi, snazi života koji daje, u svoj svojoj mudrosti, sa svim atributima svoga ženstva, snažna, ona koja sudi i odlučuje, koja štiti i pomaže, inspirira i njeguje. Ona u kojoj je pohranjena duboka tajna svijeta – Čuvarica Duše.”

Sanda Stanaćev Bajzek, kustosica izložbe

Kaliopa

Melpomena

 

Horvat - Slavenska božica

vesna1

 

Igra s plodom

Venera

01 čuvarice duše