Novo istraživanje španjolskih znanstvenika, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriva da crno vino može pomoći u prevenciji nastanka karijesa

crno vino zena

Znanstvenici su proučavali djelovanje običnog crnog vina, crnog bezalkoholnog vina i vode s 12% etanola. Prikupljali su uzorke sline od 5 sudionika kako bi u laboratoriju mogli stvoriti uvjete slične uvjetima u usnoj šupljini.

Znanstvenici su otkrili da crno vino, alkoholno i bezalkoholno, značajno smanjuju razinu bakterija u ustima. Također su otkrili da etanol ima antimikrobno djelovanje i da značajno promiče zdravlje usne šupljine.

S obzirom da su alkoholno i bezalkoholno vino imali isti učinak, moguće je da drugi spojevi vina, izuzev etanola, također imaju antimikrobno djelovanje.

Prethodna istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija crnog vina promiče zdravlje cjelokupnog organizma i da može smanjiti rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara i nekih vrsta raka. (CentarZdravlja.net)