Skip to content

Čistili masline te umalo poginuli od minobacačke granate

perkovic mina 1

U Perkoviću, točnije u zaseoku Celići dogodio se nesvakidašnji događaj za vrijeme poljoprivrednih radova. Braća Ive, Željko i sestra Damira Erceg izu zaseoka Ercezi u Slivnu pokraj Perkovića palili su maslinove grane u svom masliniku koji se nalazi u susjednom zaseoku Celići. Ne sluteći opasnost, skupljali su grane po cijelom masliniku kako bi ih zapalili.

Dok je vatra gorila došlo je do razorne detonacije minobacačke granate od 75 milimetara. Srećom u tom trenutku svi troje bili su udaljeni od vatre. Kako se maslinik nalazi u neposrednoj blizini kuća geleri su padali po dvorištima obližnjih kuća zaselka Celići.

Glavno pitanje kako je granata dospjela u vatru još je nepoznato. Prirotehničari iz Policijske uprave Šibensko Kninske ispituju ostatke gelera te još ne mogu sa sigurnošću utvrditi da li se radi o granati iz II svjetskog rata ili iz Domovinskog rata. Za svaki slučaj jučer je pregledana cijela poljoprivredna parcela ali nisu pronađeni druge opasne naprave osim gelera iz ove eksplozije.

perkovic mina 3

Za vrijeme II svjetskog rata ali i za vrijeme Domovinskog rata nije bilo borbenog djelovanja u ovom području.

Braća su dan prije skupili grane na hrpu te su planirali zapaliti grane sutradan želeći završiti sa čišćenjem maslinika.

Moguće je da je granata bila u zemlji vrlo plitko zakopana ali je to malo vjerojatno obzirom da je nakon eksplozije ostala mala rupa u zemlji.
Druga puno opasnija mogućnost je da je granatu netko namjerno postavio pod grane noć prije nego što su braća Erceg zapalila vatru.

Njihov otac Božo Erceg ali i braća Ive i Željko te sestra Damira poznati su u zaseoku Ercezi, Slivno kraj Perkovića kao iznimno poštena i skromna obitelj koja nije s nikim imala nesuglasica. Uvijek su složno i pošteno radili kloneći se bilo kakvih svađa sa bilo kim.

perkovic mina 2

Utoliko je više nejasno tko bi ovim radišnim ljudima želio napakostiti podmetanjem minobacačke granate pod njihove maslinove grane u njihovom masliniku te time svjesno ugroziti njihove živote dovodeći složnu braću Erceg u smrtnu opasnost.

snimio i napisao: Zoran Erceg