Čestitam Vladi na novom rekordu!

željko kardum

željko kardum

Pad BDP-a je očekivan. Čestitam Vladi na novom rekordu. Ne postoji u posljednjih 50-ak godina u ekonomskoj povijesti da se jedna vlada održala na vlasti, a da joj pri tome 11 kvartala za redom pada BDP. To pokazuje žilavost Vlade i pasivnost hrvatskog života, rekao je u emisiji HTV-a Hrvatska uživo ekonomski analitičar Željko Kardum.

Znamo da imamo preskupu državu, a to pritišće gospodarstvo i događa se pad gospodarske aktivnosti. To pak utječe na nezaposlenost i pad potrošnje. Bez drastičnih rezova u državi nema prestanka pada BDP-a, smatra.

Bez obzira što nam država obećavala, ako ima pad BDP-a toliko kvartala uzastopno, ide prema bankrotu. Država će ovakvim načinom sigurno doći u situaciju da neće biti za mirovine i socijalna prava. Nema dileme, nema izbora, mora se oštro rezati. Matematički možemo dokazati da nije upitno idemo li prema bankrotu, nego kojom brzinom, rekao je Kardum.

Za njega je povećanje plaća zbog manjeg poreza samo kozmetička mjera. To neće utjecati na BDP, iako treba pohvaliti manje poreze. Bez stvaranja nove vrijednosti nema rasta BDP-a. Država to ne radi, to rade privatnici, a ako su oni onemogućeni, onda se togađa to što se događa, oštar je prema Vladi bio ekonomski analitičar.

Uskoro pogledajte snimku cijelog razgovora sa Željkom Kardumom u videoprilogu!

I drugi ekonomski stručnjaci, ali i oporbene stranke, sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca jednoglasni su oko toga da je pad hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini očekivan. A odgovornim za takvo stanje smatraju Vladu koja odgađa reforme te je, tvrde, nesposobna izvući zemlju iz krize. (HRT)