Češki virtuozi Orquestrina Baborák u sv. Donatu

orquestrina baborak

orquestrina baborak

U nedjelju, 10. kolovoza s početkom u 21 sat, Glazbene večeri vraćaju se u Crkvu sv. Donata nakon dva glazbena spektakla u Klaustru sv. Frane. Prvoklasna kvaliteta nastavlja se dalje sa svjetski zapaženim hornistom Radekom Baborákom, još jednim u nizu berlinskih glazbenika na 54. Glazbenim večerima u Sv. Donatu, uz T. Tomaszewskog, A. Horniga i našeg I. Repušića koji su na početku ove sezone oduševili publiku u Katedrali.

Radek Baborák češki je hornist svjetskoga glasa s pregršt osvojenih natjecanja, pokorenih koncertnih dvorana, snimljenih nosača zvuka renomiranih diskografskih kuća i uvaženi glazbeni pedagog. Uz ansambl Češka sinfonijetta, pod njegovim je vodstvom osnovan i neprofitabilni ansambl Orquestrina Baborák sastavljen od najvećih čeških virtuoza. Ovaj zaista uspješni hornist govori o novom ansamblu:

„Moj posljednji projekt je Orquestrina Baborak, što znači mali orkestar koji izvodi plesnu glazbu. Repertoar koji izvodimo inspiriran je plesom, no te su plesne skladbe namijenjene koncertnoj izvedbi. Kao umjetnički voditelj i dirigent tog ansambla nadam se da će vam koncert Orquestrine Baborak biti zanimljiv te da će vas odvesti u prošla vremena, na put inspiriran plesnim salonima, noćnim klubovima te barovima kojima je glazba uvijek pripadala.”

U okvirima takve vizije, repertoar koji će svirati u Zadru sastavljen je od najljepših plesnih primjera. Prvi, već provjereni komad Ástora Piazzolle po nazivom Historie du tango, s obećavajućim elementima senzualnog argentinskog plesa, pripremit će teren elegantnoj Pavani Gabriela Fauréa čija je glazbena otmjenost inspirirala velikane francuske glazbe poput Debussyja i Ravela. U nastavku programa slijede intimne Hasidske pjesme koje je skladatelj Lev Kogan židovskog porijekla obogatio prekrasnim folklornim koloritom. I za kraj, virtuozi muzikalne slavenske zemlje izabrali su Suitu Corrada Marie Sagliettija, suvremenog talijanskog skladatelja i vrsnog hornista kojom će famozni Čeh pokazati već legendarno majstorstvo na svom instrumentu.