Centralni obračun plaća (COP) ipak nije potpun

cop

Analiza Jutarnjeg lista 1000 najvećih plaća isplaćenih u sprnju, koje su na zahtjev dobili od Ministarstva uprave, otkriva da u sustavu COP-a još nema plaća nekih vrlo važnih državnih institucija

U COP-u, primjerice, još nije predsjednik Republike niti zaposleni u njegovu Uredu: savjetnici, pomoćnici savjetnika, analitičari, službenici. Predsjednik Ivo Josipović u imovinskoj je kartici po stupanju na dužnost prijavio plaću od 49.088,75 kuna bruto (24.762,24 neto) i, kad bi bio na listi COP-a, nalazio bi se na devetom mjestu, iza sedmorice liječnika i jednog pilota službenog zrakoplova. Predsjednik je i prvi među državnim dužnosnicima po iznosu mjesečne plaće. “Plaća predsjednika nije obuhvaćena COP-om jer cijeli Ured predsjednika RH, kao i neka druga tijela javne vlasti, još nisu u sustavu COP-a”, odgovorili su iz Ureda predsjednika.

“Pripremne aktivnosti sukladno dinamici su u tijeku te će, naravno, kad Ured bude u sustavu, i predsjednik biti u istom”, dodali su. U sustavu COP-a nisu ni suci Ustavnog suda, kao ni ostali zaposleni na tom sudu. U COP-u također još nema ni tzv. kumulativaca. Riječ je o posebno zanimljivoj kategoriji zaposlenih u javnom i državnom sektoru koji imaju primanja iz više državnih i javnih insitucija. U “kumulativce”, primjerice, spadaju profesori Medicinskog fakulteta koji za predavanja primaju naknade, a istodobno su zaposleni kao specijalisti u bolnicama. Neki od njih su i predstojnici klinika, gdje primaju liječničku plaću. Gotovo svi profesori medicinskih fakulteta ujedno su kliničari i spadaju u “kumulativce”.

Kad sve državne instucije uđu u sustav COP-a, promijenit će se i poredak na listi onih s 1000 najvećih plaća koji su u ovoj fazi dobili od Ministarstva uprave. Lako je moguće da će se tada objelodaniti da dio ministara u Vladi nije među 1000 najbolje plaćenih u državnom sektoru nego da će se na popisu povećati udio liječnika i sudaca, a smanjiti udio ministara i saborskih zastupnika.

Iz Vlade nisu objasnili zbog čega nisu spremni objaviti imena osoba zaposlenih u državnom i javnom sektoru koje primaju te plaće. (Jutarnji.hr)