Čačić jednoglasno izbačen iz HNS-a!

hns PXL

hns PXL

Predsjedništvo HNS-a na večerašnjoj je sjednici jednoglasno odlučilo izbaciti iz stranke Radimira Čačića, izvijestila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić

Donesena je odluka konačna, u skladu sa Statutom i Pravilnikom o članstvu HNS-a, stoji u priopćenju iz stranke. Detalje će objaviti na konferenciji za novinare sutra u 9 sati, koja će se održati u središnjici stranke u Zagrebu.

Iako su iz središnjice HNS-a opovrgnuli da je sjednica Predsjedništva sazvana hitno, iz HNS-ovih podružnica sa sjevera potvrdili su da o današnjem sastanku nisu uopće bili obaviješteni jer je redovita sjednica Predsjedništva dogovorena za kraj siječnja. Na sjednici su bili predsjednica stranke Vesna Pusić, HNS-ove ministrice Anka Mrak Taritaš, Andrea Zlatar Violić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nisu željeli davati izjave, no izbacivanje Čačića iz stranke ubrzo je komentirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko: To svakako može utjecati i na HNS i Kukuriku koaliciju kao takvu. Očiti su procesi disperzije u njihovim redovima, što nije dobro za Vladu, koja ionako jako, jako loše ili nikako ne radi.

U strankama vladajuće koalicije – SDP-u, IDS-u i HSU, nisu željeli komentirati večerašnju odluku Predsjedništva HNS-a o isključenju Radimira Čačića, no svi drže da ta odluka neće utjecati na budućnost koalicije.

Na primjeru Radimira Čačića vidi se da se solistička politika u strankama ne isplati, te da, kada ste u nekoj stranci, morate prihvatiti njezina pravila, rekao je laburist Branko Vukšić te ocjenio kako je Čačić provocirao, vodio nestranačku politiku te odskakao od politike Hrvatske narodne stranke koja se u zadnje vrijeme konsolidirala.

Ne želim se miješati ni u čije unutarstranačke odnose. Bit ćemo svi pametniji sutra i upravo zato ne želim donositi ishitrene zaključke , kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji smatra kako se ta odluka ne može odraziti na budućnost i na odnose unutar vladajuće koalicije.

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je kako je odluka HNS-a unutarstranačko pitanje te da u ovom trenutku, budući da nema saznanja o pravim razlozima, to ne može posebno komentirati.

Sa sjevera zemlje stizala je potpora Čačiću. Podsjetimo, međimurski HNS-ovci jasno su rekli “ne” njegovom isključenju iz stranke. Odluku su sinoć jednoglasno donijela 22 člana predsjedništva međimurske podružnice. Isto je stajalište već iznio i varaždinski HNS. Svaka demokratska stranka, smatraju sjevernjaci, treba dopustiti slobodnu raspravu i iznošenje činjenica obiju strana, naravno – kada Čačić odsluži zatvorsku kaznu.

Županijsko vodstvo je dosad uvijek poštovalo sve ideje i smjerove naše stranke, nikad se nismo suprotstavili. Nekakve smjerove ćemo zadržati i dalje, ali u svakom slučaju dajemo podršku g. Čačiću. Vidljivi su rezultati koje je on postigao na ovom području i naša podrška je neupitna, kazala je Sandra Hrman, potpredsjednica međimuskog HNS-a. Potpredsjednica varaždinskog HNS-a Natalija Martinčević podsjetila je kako Čačić od početka odsluženja kazne nije dao nijednu izjavu niti povod da ga se legitimira.

No kasno poslijepodne iz varaždinskog županijskog ogranka stiglo je priopćenje – ‘HNS Varaždinske županije nije ovlašten davati izjave u ime svih članova HNS-a. HNS Varaždina i Varaždinske županije u potpunosti stoji iza legitimno izabranog vodstva stranke i poštuje i podržava odluke koje donosi Predsjedništvo HNS-a’. Varaždinski HNS ogradio se od izjava Natalije Martinčević. Naglašavaju da ona ne govori u ime Županijske organizacije HNS-a niti je ovlaštena davati izjave u ime svih članova HNS-a.

Poznato je kako središnjica stranke spočitava Čačiću tajne političke sastanke, dogovaranje koalicija i udruživanje s nestranačkim ljudima, nanoseći tako navodnu štetu. To oštro demantiraju međimurski i varaždinski HNS-ovci, koji su mnogi s njime i privatno dobri pa su i sami bili na nekom od tih druženja. Tvrde kako na tim sastancima nikada nije bilo riječi o politici, političkom djelovanju, a kamoli udruživanju i koaliranju.

No to je samo kap u moru nezadovoljstva HNS-ovaca sa sjevera. Podsjetimo, na posljednjim parlamentarnim izborima Čačić je bio nositelj samo jedne liste, upravo te treće izborne jedinice i ostvario najbolji rezultat u Hrvatskoj – 10 zastupničkih mjesta. Ovdašnji HNS-ovci tvrde kako taj rezultat ne korespondira s omjerom zastupljenosti njih sa sjevera u središnjici stranke, pa i Vlade. Od 18 članova predsjedništva tek dvojica su iz Varaždinske županije, a u Vladi se nije našlo ni jedno mjesto za ljude sa sjevera. (Foto: Pixsell, HRT)