Britanske ulice mogle bi postati meta IS-a

David Cameron

David Cameron

Džihadisti Islamske države (IS) u Siriji i Iraku predstavljaju izravnu prijetnju V. Britaniji koja mora upotrijebiti sve svoje “vojne kapacitete” kako bi zaustavila njihov napredak, izjavio je u nedjelju britanski premijer David Cameron.

Po konzervativnom čelniku čije riječi prenosi Sunday Telegraph zemlja ipak ne bi smjela rasporediti postrojbe u Iraku nego razmisliti o mogućnosti suradnje s Iranom radi suočavanja s džihadističkom prijetnjom.
Cameron je upozorio da se Zapad suočava s “generacijskom borbom”: “ako ne budemo djelovali kako bi zaustavili napad tog iznimno opasnog terorističkog pokreta, nastavit će jačati dok ulice Ujedinjenog Kraljevstva ne postanu meta”.

“Priznajem da bismo trebali izbjeći slanje oružja za borbu ili okupaciju, ali moramo priznati da za bolju budućnost treba dugoročniji plan”, ocijenio je on.

Sigurnost može biti zajamčena samo “ako upotrijebimo sve naše izvore – pomoć, diplomaciju, naše vojne sposobnosti”, kazao je on dodajući da V. Britanija mora surađivati sa zemljama poput Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Turske “i možda čak Iranom”. (Hina, Photo: AFP)