Skip to content

Bratušek: Napravili smo sve da se sačuvaju radna mjesta

Slovenska premijerka Alenka Bratušek u četvrtak je, povodom najavljenog završetka transakcije kojom je 53 posto dionica Mercatora slovenski trgovački lanac došao u većinsko vlasništvo koncerna Agrokor, naglasila da je njena vlada prije toga napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta.

“Ja nisam vidjela kupoprodajni ugovor, ali sam napravila sve što sam mogla napraviti”, rekla je Bratušek na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Komentirajući izrazita protivljenja prodaji Mercatora Agrokoru koja su eskalirala zadnjih tjedana među političkim strankama i u slovenskim sindikatima, Bratušek je odbacila odgovornost svoje vlade za eventualne loše posljedice i rizike prodaje.

Bratušek je rekla da je još ranije od Agrokora tražila da ispoštuje ugovorne obveze u vezi s zadržavanjem dobavljača i zaposlenih u Mercatoru te da će se ministar gospodarstva u njenoj odlazećoj vladi sastati s novim vlasnicima Mercatora kako bi se te odredbe poštovale.

Osvrćući se na najave prema kojima će se transakcija između novih vlasnika i prodajnog konzorcija većinskih vlasnika zaključiti u petak, Bratušek je rekla da s prodajom Mercatora njena vlada nije povezana.

“Mercator je bio prodan još 2005. godine”, rekla je Bratušek, aludirajući na činjenicu da je većinski paket dionica kojima je raspolagala slovenska vlada, koja je Mercator kontrolirala preko državnih fondova SOD i KAD, 2005. godine tadašnja vlada Janeza Janše prodala Istrabenzu i skupini Pivovarna Laško, koji su se kasnije našli u financijskim problemima pa su niz godina nastojali prodati svoje dionice strateškom kupcu.

denisGrzetic
Denis Gržetić
See also  Knjiga o Krapinsko-zagorskoj županiji