Skip to content

Borba za Bruxelles već počela

izbori
SDP  zbog nesposobnosti, zbog nezaposlenosti te zbog afera sve više i iše gubi imidž nekorumpirane stranke. Kada se tomu doda, prema mišljenju analitičara, ali i građana u ispitivanjima javnog mišljenja – loša ekonomska politika Vlade, napuštanje socijaldemokratskih i ljevičarskih načela te nepopularnost Zorana Milanovića, ne čudi stalni pad rejtinga stranke na vlasti

HDZ je prešao u tijesno vodstvo. U svibnju eto prilike za službeno odmjeravanje snaga. Birači će odlučivati tko će postati dobro plaćeni eurozastupnici.

Dvije najveće stranke uvjerene su u pobjedu. Vjerujem ovaj put u pobjedničku listu, zadnji put je nedostajalo nekoliko tisuća glasova, smatra Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. Iz protivničkog tabora Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, poručuje: Nastojat ćemo ove godine bar ponoviti prošlogodišnji uspjeh od šest mandata.

Ove godine prvi put u Europu želi i ORaH Mirele Holy. Iako listu predvodi, Holy neće u parlament. Program je poznat: zeleni novi dogovor, a to je program održivog razvoja koji otvara nova radna mjesta i diže gospodarstvo iz mrtvih, objavila je Holy.

Europsku temu glavni politički protivnici već iskorištavaju za dnevnopolitička prepucavanja. Kako se kampanja bude zahuktavala, doskočica i udaraca ispod pojasa očito će biti sve više.

Samo da podsjetimo, u parlament ove godine odlazi 11 zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati za prosječnu plaću od 8000 eura (oko 60.000 kuna).

U emisiji HTV-a Hrvatska uživo gosti su bili kandidati: Andrea Feldman, ORAH-ova kandidatkinja za eurozastupnicu; Tonino Picula, sadašnji eurozastupnik SDP-a i kandidat za novi mandat, te Davor Stier, također eurozastupnik iz redova HDZ-a i kandidat za još jedan mandat. (HRT)