Skip to content

Borba OPEC članica za azijsko tržište

U trenutku kada nafta ponovno pada ispod 50 USD po barelu, Goldman Sachs prognozira da ide na 40 USD

opec

Čini se da su Saudijska Arabija i njezine saveznice, članice OPEC-a iz Perzijskog zaljeva, čvrsto ujedinjene u stavu kako neće smanjivati proizvodnju nafte kako bi podigle njezinu cijenu na globalnoj razini. Ipak, postaje jasno kako su jedna drugoj odlučile konkurirati u borbi za udio na azijskom tržištu.

Kako bi tržište našlo stabilnost između ponude i potražnje cijene nafte, koje su od lipnja prošle godine pale na polovicu svoje tadašnje vrijednosti, moraju pasti još i više i ostati tamo za vrijeme prve polovice godine, kažu analitičari bankovne investicijske grupe Goldman Sach Groups.

Rušenjem cijene nafte na razinu ispod pedeset dolara po barelu, kolika je bila 2009. godine, započeo je rat cijena proizvođača koji se bore za mušterije iz Azije. Tromjesečna predviđanja banke Goldman Sach Group pretpostavljaju kako će cijena nafte dodatno pasti do granice tik iznad 40 dolara po barelu.

Ujedinjeni Arapski Emirati ujedinili su se s Kuvajtom i Irakom i cijenu svoje nafte spustili ispod one koju je postavila Saudijska Arabija, inače najveći proizvođač nafte zemalja članica OPEC-a.

Popusti na cijenu pokazali su kako su članice OPEC-a spremne konkurirati jedna drugoj za održavanje udjela na tržištu, čime stvaraju dodatan pritisak na globalnu cijenu nafte.

“To je borba za tržište”, rekao je Tushar Bansal, iz konzultantske firme FGE i dodao “Proizvođači iz Perzijskog zaljeva poput Ujedinjenih Arapskih Emirata spremni su izdržati niske cijene kako bi zadržali svoj dio na tržištu”. Advance

mala retrospektiva
Vatromet u metropolama nakon ulaska u novu godinu
Puni novogodišnji vatromet s dočeka 2023. u Londonu Vatromet za Novu god...01st Jan 2023
Božićna svjetla i izložbe u trgovinama u Londonu
Londonska noćna šetnja 2022. Danas idemo u noćnu šetnju prekrasnom Regent St...11th Dec 2022
Ruska podmornica udarila britanski brod
Ruska podmornica sudarila se sa sonarom ratnog broda britanske Kraljevske morna...08th Jan 2022