Skip to content

Bojan Bonifačić: Zimski snowy

BONIFAČIĆEVI ZIMSKI SNOWY
Bojan Bonifačić se u svega nekoliko godina intenzivnog bavljenja fotografijom pokazao kao neosporan majstor pejsažne fotografije. Kao i brojni drugi autori i on snima nizove fotografija na razne teme, okupljajući ih u različite žanrovske skupine i slažući u svoje internetske albume, pokazujući ujedno i množinu i vrsnoću svojih radova.
Ako se zna da je rodom s Krka i da je najveći dio svog fotografskog opusa otvario na otoku, jasno je da je velik dio njegova rada obilježen posebnim ugođajima s morem i suncem, i to u raznim svjetlosnim uvjetima i kolorističkim varijantama.
Zato i jest podosta neočekivano da je za ovu izložbu odabrao ciklus Zimski snowy. Doduše, ni sniježnu bjelinu nije morao tražiti daleko od rodnog otoka. No udaljenost je u ovome slučaju svakako više konceptualna nego zemljopisna.
U predjelima Gorskoga Kotara, Like i Plitvičkih Jezera nastao je ciklus koji oslikava idiličan krajolik, katkad u tihim a katkad i raskošnim manifestacijama, a dio je fotografija posvećen nekim toplim "božićnim" prizorima kao i onima iz svakodnevnog života.
Objedinjujuća snježna bjelina Bonifačiću je okosnica raznovrsnih ugođaja, od "razgledničkog" prštavila i raskošne ljepote Plitvičkih jezera, do mnogo suzdržanijih i pitomijih krajolika i seoskih ugođaja.
Jednostavnost i neposrednost glavna je odlika njegovih fotografija – uz poneki reportersko-dokumentarni "trenutni" snimak, poput seoske ulice zametene u snijegu s bakicama u rupcima koje žure u zaklon, najviše je prizora koji izazivaju osjećaj da znao u pravo vrijeme biti na pravom mjestu i uživati u najljepšim prizorima.
I od onoga koji gleda njegove slike također se očekuje divljenje koje je Bonifačića obuzelo kad je u ranu zoru ugledao sliku izlazećega sunce na obronku prekrivenu netaknutim snijegom, kristalnu čipka razgranatog stabla na osami, neočekivane nadrealno bijele stogove, objeljeni drvored koji se niže u nedogled, lovačku čeku u šumskom krajoliku i jezerce ribnjaka okruženo ogoljelim stablima…
Naslov dodjeljen ovome ciklusu, Zimski snowy, ispisan u neobičnoj grafiji još naglašenije priziva i zimu i snijeg i – snovid.
Ipak je najvažnije podjsjetiti da Bonifačićevi snježni prizori spadaju u onu vrst vizualnosti koju ni u kom slučaju ne treba tumačiti, nego samo neposredno doživljavati i osjećati.
Ervin Dubrović

Bojan Bonifačić je rođen 1965. u Krku. Fotografijom se intenzivno počeo baviti početkom 2002., otkad redovito objavljuje i izlaže svoje fotografije na izložbama, u foto časopisima kao i na mnogim internetskim stranicama. Sudjelovao je više desetaka izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je ostvario zapažene rezultate i dobio više nagrada, diploma i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2006. godine. , FIAP-a, Fotokluba Rijeka i Udruge fotografa Istre.

Adresa:
Bojan Bonifačić
Punat, Stare brajde 27

http://www.bonifacic.com/

e-mail: bojan@bonifacic.com

Jasna Rodin
hdlur@ri.t-com.hr

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole