Božidar Rašica (1912. – 1992.)

Izložba Božidara Rašice – izbor iz zbirke MMSU, Rijeka, uzvratna je za već održanu izložbu u organizaciji Galerije likovnih umjetnosti, Osijek, lipnja 2008. godine, Pariška paleta Ivana Reina, autorice mr. sc. Jelice Ambruš, muzejske savjetnice.
Na izložbi je predstavljeno šezdesetak radova iz perioda 1948. do 1990. godine, rađenih u tehnikama tuša, flomastera, ugljena, gvaša i ulja.

Kustosica izložbe je mr. sc. Daina Glavočić, muzejska savjetnica, MMSU, Rijeka.

Donacijom likovnih radova Božidara Rašice Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, odlukom opunomoćene izvršiteljice njegove oporuke gđe Vere Marsić, Muzej je dobio još jednu specijaliziranu zbirku velikana moderne hrvatske umjetnosti. Božidar Rašica jedan je od ključnih arhitekata hrvatske poslijeratne moderne arhitekture, inovator kazališne scenografije i osnivač EXAT-a 51, važne avangardne i kultne umjetničke grupe hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

Ova izložba odabranih djela iz Zbirke Božidara Rašice pokušaj je prikaza razvojnog puta, faza i mijena izraza u njegovu crtačkom i slikarskom opusu, isključivo na osnovi djela iz donacije. Djela u vlasništvu Muzeja prikazuju iznimnu osobnu kreativnu autorovu energiju transponiranu u snažne kolorističke efekte koji emaniraju vedrinu i dobre vibracije.

O velikom stvaralačkom potencijalu, aktivnosti i agilnosti Božidara Rašice rječito svjedoči njegovo začudno samozatajno, ali neizbježno, svakodnevno crtanje i slikanje tijekom šest desetljeća, koje traje neprekidno cijeloga njegova (privatnog) života usporedno uz (javno) aktivno bavljenje urbanizmom i arhitektonskim stvaralaštvom, scenografijom, kostimografijom te pedagoškim i znanstvenim radom.

Daina Glavočić, iz predgovora kataloga

Božidar Rašica, arhitekt, scenograf i slikar je rođen ju Ljubljani 1912. godine.  Studirao arhitekturu u Rimu, Beogradu, Varšavi i Zagrebu, gdje je diplomirao 1942. Slikarstvom se bavi od rane mladosti, scenografijom dugi niz godina, uz projektiranje niz stambenih, sajamskih te školskih zgrada. Od 1966. godine radi kao profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, u projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Umire u Zagrebu 1992. godine.

Valentina Rasoš
valentina.rados@os.t-com.hr

Akademija-Art.net