Blagoslovljena kapelica u čast bl. Miroslava Bulešića u njegovom rodnom selu

kapelica m bulesica

kapelica m bulesica

Čabrunići – Uoči 67. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u njegovom rodnom selu Čabrunići, mons. Ivan Milovan, biskup u miru, blagoslovio je subotu, 23. kolovoza novu kapelicu blaženiku u čast. Svečanosti su, uz mještane i blaženikovu rodbinu, nazočili vjernici iz susjednih župa te njegovi štovatelji iz raznih krajeva.

Kapelice nas pozivaju na molitvu, a kapelica, poput ove nas podsjeća da su sveci ljudi među nama, koji su se odlučili za svetost. Život bl. Miroslava dokaz je da je to moguće. Neka ova kapelica bude na duhovni rast žiteljima ovog sela, ali i svima onima koji ovamo budu dolazili kao hodočasnici, rekao je župnik Darko Zgrablić te najavio kako će se svake godine 13. svibnja, o blagdanu Gospe Fatimske pored te kapelice slaviti misa u spomen rođenja bl. Miroslava.

Okupljenima se tada obratio mještanin sela Čabrunići i član odbora za gradnju Ivan Milovan, koji je okupljenom mnoštvu predstavio tijek radova i izvođače. Osim prilozima mještana, kapelica je podignuta i donacijama štovatelja bl. Miroslava Bulešića, a mnogi su osim novca darovali svoj rad.
Autor projekta je arhitekt Branko Orbanić iz Žminja, a kapelicu je izgradio Dušan Buršić. Kapelica plod želje i zalaganja mnogih i kao takva vidljivi je znak zajedništva koje nadilazi ove prostore. Autor projekta je, nakon obrazloženja tehničkih detalja projekta i izgradnje, te najave da će niša u kapelici biti osvijetljena, izrazio nadu da će ova kapelica podsjećati na blaženstvo koje predstavlja i poticati na molitvu.

U nastavku je župnik Zgrablić, uz pratnju gitare izveo prigodnu skladbu „Molitva” autora Izidora Poljaka, čiji je tekst bl. Bulešić zapisao u svome dnevniku.

Govoreći o kapelici biskup Milovan je naglasio kako vertikala križa predstavlja don Mira koji je doista bio moralna vertikala društva svoga vremena u svim okruženjima gdje je djelovao, a horizontalni krak simbolično prikazuje širinu njegova srca koju je iskazivao prema svima koji su bili potrebni pomoći. Zahvaljujući snazi koju je nalazio u vjeri, bl. Bulešić je živio blaženstva, sve do „Blaženi progonjeni zbog pravednosti, jer njihovo je Kraljevstvo Nebesko”. Neka nam u ovom vremenu, kada uklanjanje Božjih zapovijedi dovodi do urušavanja društva, zagovor bl. Bulešića udijeli snage da slijedimo Kristov put Istine, da spoznamo njegovu Dobrotu i Ljubav, te da poput njega živimo u vertikali odnos s Bogom a u horizontali širinu srca u odnosu prema bližnjima, rekao je biskup.

U nastavku se zahvalama u ime obitelji blaženika nazočnima obratio najmlađi brat Josip Bulešić, koji sa suprugom živi u blaženikovoj rodnoj kući, te je posebno naglasio zahvalnost svima koji su uložili svoj trud u nastojanja da Miroslav Bulešić bude doveden na čast oltara. (IKA)