Skip to content

Blagoslovljen Pastoralni centar Bl. Miroslav Bulešić

Pastoralni centar Bl. Miroslav Bulešić u labinskom Starom gradu

pastoralni centar

Da bi lik našega blaženika zaista zaživio u sadašnjem vremenu potrebno je nastojati ga ugraditi u sve pore vjerničkog i društvenog života, poručio biskup Kutleša

Labin – U labinskom Starom gradu, nakon svečanog euharistijskog slavlja u crkvi Rođenja BDM 21. kolovoza porečki i pulski biskup Dražen Kutleša blagoslovio je i svečano otvorio dekanatski Pastoralni centar Bl. Miroslav Bulešić. Uz mnoštvo vjernika iz Labinskoga i susjednih dekanata događaju su nazočili župnik domaćin dekan preč. Milivoj Koren, staropazinski župnik Željko Zec, donedavni župnik te župe koji je idejno i materijalno započeo i vodio uređenje pastoralnog centra te drugi svećenici.

Ako pogledamo život bl. Bulešića, vidimo da je on i u svojim dnevnicima uvijek naglašavao da čovjek treba radosno živjeti svoju vjeru. Vrijeme koje nam je darovano na ovome svijetu treba proživjeti na najbolji mogući način, naš blaženik nam je svojim životom upravo to i pokazao, a Crkva je i samim činom beatifikacije priznala njegove vrednote te nam stoga on može biti uzor življenja. Lik i djelo našega blaženika trebamo nastojati na svaki način ugraditi u sve pore vjerničkog i društvenog života. Otvaranjem, ovdje u Labinu, jednog centra koji nosi njegovo ime i podsjeća na tog velikana Istre i hrvatskog naroda, poziv je svima nama da na njegovu primjeru, kao i na primjeru Isusa Krista, prepoznamo što je bit istinskih vrednota, rekao je biskup Kutleša za Radio Labin.

Vlč. Zec izrazio je svoje zadovoljstvo dovršetkom i blagoslovom Pastoralnog centra Bl. Miroslav Bulešić u Starom Labinu. Radostan sam zbog jedne dovršene ideje, ono što smo nekada snivali, sada smo ostvarili, uz rad, uz zajedništvo i napore, isplatilo se. Vlč. Zec bio je župnik labinske župe Rođenja BDM od 2000. do 2011. godine te je ujedno i najzaslužniji za idejnu, i materijalnu realizaciju projekta uređenja pastoralnog centra. A s obzirom da je veoma spretan i u materijalnim građevinskim poslovima, osobno je, u suradnji s profesionalcima različitih strukovnih profila, odradio i jedan značajan dio konkretnih građevinskih radova. Godine 2000. sada sveti papa Ivan Pavao II. istaknuo je da je potrebno kršćanske mučenike posvijestiti vjernicima; s obzirom da je Bulešić mučenik novije povijesti ovih prostora poželjeli smo, tadašnje župno pastoralno vijeće zajedno sa mnom, da njemu u čast ostvarimo ovaj pastoralni centar, prisjetio se vlč. Zec. Nadalje, kardinal Bozanić je otprilike u istom razdoblju napomenuo da bi sve župe trebale imati dvoranu, mjesto pored crkve, kao nužno potrebno za uspješan pastoralni rad. Zato je za tu namjenu uređen prostor oko župnog stana. Centar ima i više manjih prostora koje mogu istodobno neovisno koristiti sadržajno različite skupine. Posebnu pozornost plijeni polu-natkriveni dvorišni kompleks u sklopu kojeg se nalaze dvije manje dvorane, realizirane potpuno u kamenu, od kojih je jedna veličinom, oblikom i sadržajima maštovito prilagođena prvopričesnicima, s pripadajućom malom kapelicom. Za taj je prostor vlč. Zec isklesao i jedan reljef Istre veličine 1×1,5m sa simbolično naznačenim Bulešićevim rodnim selom Čabrunići, te Lanišćem, mjestom mučeništva. Vlč. Zec na poseban način zahvalio je ljudima različitih profesionalnih profila koji su svojim volonterskim radom kroz više godina pridonijeli realizaciji projekta, te ujedno pokazali snagu zajedništva na koju ova župa može biti ponosna. Osim materijalnog djela, suradnja koja je to omogućila proizvela je i nešto mnogo vrjednije, a to je očitovanje ljubavi župljana prema tom župnom zajedništvu, te svijest da je taj centar zaista njihov, namijenjen životu župne zajednice; to su vrijednosti koje, osim ovih prostora, mlade generacije trebaju preuzeti i nastaviti njegovati. Želim da ovaj centar bude doista dostupan svakome, i župi i društvenoj zajednici općenito, kako bismo svi zajedno imali koristi od tog lijepog djela, zaključio je vlč. Zec.

Pastoralni centar proteže se na prostoru od oko 120 m2 i ima ukupno tri dvorane, uz popratne sadržaje. Na zidu glave dvorane postavljena je reljef bista bl. Miroslava Bulešića, djelo kipara Dubravka Radmana, koji je u posljednjih nekoliko godina realizirao više umjetničkih djela za razne istarske župe. Uređenje Pastoralnog centra počelo je godine 2007., a svečanim blagoslovom i otvorenjem okrunjena su nastojanja kako vlč. Zeca tako i sadašnjeg župnika preč. Korena, koji je projekt doveo do završetka, te svih vjernika te župe koji su u taj projekt ugradili dio sebe. (IKA)