Skip to content

Blagoslov novih zvona za crkvu Bl. Ivana Merza u Slatini

Slatina

Požega – Na drugu nedjelju došašća, 7. prosinca, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu bl. Ivana Merza u Slatini, blagoslovio tri nova zvona za još nedovršenu župnu crkvu i predvodio euharistijsko slavlje. Uz brojne vjernike na slavlju je sudjelovao i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš te slatinski paroh Dragan Gaćeša. U pozdravu biskup je kazao kako ga raduje što je Slatina dobila još jedan zvonik, koji svojom vertikalom podsjeća da nismo stvoreni za zemaljsko nego za nebesko, da postavaljaju u zvonik zvona koja će vjernike upućivati na Boga, na utjelovljenje Sina Božjega, obznanjivati radosne i žalosne trenutke života, napose pozivati na slavlja svetih otajstava u kojima se izgrađuje zajedništvo Crkve i postaje dionikom božanskog života. Župnik Nikola Jušić predstavio je zvona, istaknuvši kako su salivena u tvrtki Grassmayr u Innsbrucku u Austriji, veliko zvono težine 729 kg na čast Krista Kralja, dar župljana župe bl. Ivana Merza te pojedinih poduzetnika iz župe i grada Slatine; srednje zvono težine 371 kg na čast Žalosne Gospe u spomen poginulim braniteljima dar Virovitičko-podravske županije, grada Slatine i poduzeća Komrad d.o.o. i malo zvono težine 252 kg na čast bl. Ivana Merza, zaštitnika župe, dar Slatinske banke.

Biskup je na početku homilije ispripovjedio zgodu s nedavnog pastoralnog pohoda jednoj župi kada je naišao na odron ceste te se morao vratiti i krenuti drugim putem do cilja. Rekao je kako nas sveta čitanja iz Knjige proroka Izaije i Evanđelja podsjećaju kako je čovjek biće puta koji kroz njegovo srce i savjest vodi do smislu, ali da se tu mogu dogoditi razne zapreke koje mu priječe stići do cilja. Istaknuo je kako sv. Ivan Krstitelj usred onodobnih neuspjelih nastojanja podsjeća ljude da put do uspjelog društva ide samo nastojanjem pojedinaca oko uklanjanja nutarnjih prepreka, grijeha i zloće koji nas odvajaju od Boga te poziva na obraćenje. Biskup je podsjetio kako je čovjek biće duha, i ako u tim prostorima postane razoren, gubi sebe i svoje dostojanstvo kojemu daje Bog. Istaknuo je kako bi se valjalo ozbiljno zapitati što se događa u hrvatskom društvu, ne podleći uvjerenju da treba tek nešto mijenjati na izvanjskoj, gospodarskoj razini, nego mudro procijeniti koje se to prepreke umnažaju, koji gubitci ostvaruju zbog toga što smo se odrekli Božjih vrijednosti, njegova pristupa čovjeku i životu, dopustili sebičnosti da nama ovlada, krenuli stranputicom. Istaknuo je kako i hrvatski put vodi kroz srca i savjesti ljudi, na kojem se živi dostojanstvo i pobjeđuje samo obraćenjem i vjernošću Bogu. Kazao je da slatinska župna crkva u izgradnji treba služiti ljudima da čuju riječ koju Krist progovara njihovu srcu, budu obdareni njegovim Duhom koji ih čisti i pokreće na čestit život u skladu s Božjim naumom, ugrađuje u zajedništvo Crkve i čini dionicima božanskog života. Pohvalio je nastojanje vjernika Župe bl. Ivana Merza oko podizanja materijalnog zdanja crkve, i potaknuo na još zauzetiju duhovnu izgradnju njih samih kako bi mogli svjedočiti u našem društvu pobjedničku snagu Isusa Krista, one vrijednosti koje očovječuju i uzdižu u dostojanstvu.

Pri svršetku euharistijskog slavlja biskup je spomenuo da će nova zvona svojom zvonjavom tri puta na dan podsjećati vjernike na Isusovo utjelovljenje i pozivati ih na molitvu te je predvodio molitvu Anđeo Gospodnji za vrijeme koje su se prvi puta oglasila nova zvona. Zahvalio je vjernicima za sudjelovanje u euharistijskom slavlju kao i za sve što čine za svoju župu u suradnji sa župnikom. Zazivajući Božji blagoslov na sve okupljene, zaželio im je obilje duhovne radosti u pripravi za Božić. (IKA)