Božić dobrotom i ljubavlju povezuje svakoga čovjeka

josipovic

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski

foto-galerija

U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 22. prosinca je održano primanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Predsjednik je odaslao ovakvu poruku: «Učinimo svi zajedno našu domovinu snažnom i uspješnom, imajmo više povjerenja jedni u druge, bez obzira na postojeće različitosti. Gradimo, a ne razgrađujmo. Učinimo to za budućnost, jer naša domovina to zaslužuje”, rekao predsjednik Josipović u obraćanju pred brojnim istaknutim osobama iz političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i javnog života.

MSU Božićni prijem I Josipović foto N Gajdobranski 6 2

Citirao je metaforu pape Franje iz nedavnog govora pred Europskim parlamentom o “ostarjeloj i stisnutoj Europi” koja ne smije ostati takvom. “Naša Hrvatska postoji stoljećima, ali nije ostarjela. Učinimo svi zajedno našu domovinu snažnom i uspješnom”, pozvao je Josipović te čestitao Božić i zaželio da nova, 2015. godina donese pregršt radosti i uspjeha. ” Želim da moje poruke odišu zajedništvom, pomirbom i oprostom”, rekao je te predsjednik Josipović je dodao kako božićno i novogodišnje vrijeme imaju simboliku prijelaza u novo. Svatko, bez obzira na to je li vjernik ili ne, kada sluša Bachov bezvremenski “Božićni oratorij” ili jednostavnu, ali čarobnu melodiju “Narodi nam se kralj nebeski”, kao i kada gleda slike velikih majstora, poput El Grecova “Rođenja Kristova” osjeća “ono nešto, onu nit koja bi dobrotom i ljubavlju trebala povezati svakoga čovjeka”.

josipovic4

“To je ono što u idućoj godini želimo Hrvatskoj – da bude bolja od prethodne, želimo gospodarski oporavak, prosperitet i razvoj, poduzetnički uzlet, nova ulaganja, nova radna mjesta, osobito za mlade ljude. Predsjednik Josipović poziva sve da u sebi ožive vrijednosti razlikovanja dobra i zla, solidarnost, pravednost, empatiju, suosjećanje i umijeće razgovora.

Božić je blagdan obitelji, podsjeća predsjednik Josipović. “Rane koje su posljedica tih ratova, osobito Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata teško zacjeljuju. Te rane bole generacijama. A pomirenje i oprost, kao i pravedna kazna za zločin, pomažu da rane zacijele,” ustvrdio je. Naglašava kako i dalje treba nastojati da se svim nestalima uđe u trag, žrtvama oda počast, ratnim stradalnicima osigura pravo na dostojan život, a svi krvnici budu privedeni licu pravde. “Mi smo čuvari sjećanja na patnju svih ljudi stradalih u Domovinskom ratu, svih invalida, svih poginulih, svih oštećenih. Naše majke i očevi čuvaju slično sjećanje na Drugi svjetski rat. I danas, i ubuduće.”, naglasio je. Stvaranjem hrvatske države u herojsko vrijeme Domovinskog rata, zahvaljujući našim braniteljima, stvoren je vrijednosni potencijal za građenje budućnosti, dodao je predsjednik. “Neka nam najbolje iz naše povijesti bude pozitivan poticaj za budućnost”, poručio je predsjednik Josipović.

josipovic2