Bivši predsjednik Republike Hrvatske dodijelio odličja gotovo pa cijelom svom uredu

Ivo josipovic 2

Nekim Josipovićevim savjetnicima puno više bi odgovarao „Orden partizanske zvijezde III. Reda”

Ivo josipovic 2

Jedna od na sreću posljednjih Odluka bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića bila je dodjela odličja gotovo pa cijelom uredu koji je za njega radio punih pet godina

Dijelio je to bivši predsjednik po svemu viđenom šakom i kapom i po ocjenama svih koji su vidjeli popis odlikovanih i značaj odličja koja je dodijelio, radi se o omalovažavanju instituta odličja.

Ako citiramo Zakon o odlikovanjima i priznanjima, pogotovo članak 16. i nama pravašima drago odlikovanje Red Ante Starčevića koji kaže „Red Ante Starčevića dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države”, pitanje koje nam se nameće je slijedeće.

“Gdje je bivši predsjednik u ovom članku Zakona pronašao Sašu Perkovića, Tamaru Obradović Mazal ili Danicu Juričić Spasović i sl.. ili neka druga imena koja su dobila Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Bivši predsjednik bi trebao znati da se ova i ovakve odluke ne donose u tehničkom mandatu i uvijek su pod povećanom pažnjom javnosti, pogotovo što je javna percepcija dobrog dijela javnosti da bi nekim njegovim savjetnicima puno više odgovarao „Orden partizanske zvijezde III. Reda”, nego odličja koja im je dodijelio u ime institucije predsjednika Republike Hrvatske.

Savjetnike koje bira svaki predsjednik Republike su profesionalci i nema potrebe na ovaj način ih izdvajati od ostalih Hrvata koji nikada neće dobiti priliku posjetititi Pantovčak a kamoli dobiti Odlikovanje za koje u HSP-u smatramo da ih ne zaslužuju, jer za dobiti Odličje koje nosi ime Oca hrvatske književnosti ili Oca Domovine ipak treba napraviti puno više, PUNO više bivši predsjedniče.