nik titanik x

Piše: D. Mihovilović

Svakako treba podržati ovaj referendum. I ne samo to. Nego u ovih godinu dana do izbora potaknuti pametne i poštene da se kandidiraju kao neovisni kandidati, a s lista stranaka prefrencijalno zaokruživati one za koje mislimo da su ipak u stanju i da žele nešto dobro i korisno napraviti

Referendum kojim se traži izmjena izbornog zakona, a za koji se potpisi budu prikupljali od idućeg tjedna, jako je zabrinuo interesne skupine koje sebi tepaju da su nekakve stranke s programima itd.

Pri tome se zaboravlja da su programi skoro uvijek primaljivi. Glavno je da privuku glasače. A posle se nađe sijaset razloga kako opravdati neispunjavanje istih.

Zato je stvarno došlo vrijeme da napokon biramo osobe s imenom i prezmenom, za koje znamo kakvi su i što znaju, a ne stranačke liste na kojima su poslušnici na vrhu lista. Stoga i ne ćudi apstinencija na izborima i to iz prostog razloga što znatan broj potencijalnih birača nema za koga glasati. Naime najlakše je napraviti „dobar i prihvatljiv” program a zatim kada se dođe na vlast na široko pričati kako su oni prethodni sve uništili i kako sada trebaju godine da se to „bolnim rezovima” opet dovede u red.

No radi refrenduma, do jučer ljuti protivnici, sada nalaze zajednički jezik nebi li spriječili refrendum. Boje se za velik broj fotelja i spoznaje kako bi ovaj mogao sakupiti daleko iznad milijun potpisa, unatoč činjenici da iza te inicijative ne stoji neka simpatična osoba. Sada je mnogim ljudima jasno kako je novi način glasovanja jedini način da barem 70% sadašnjih saborskih zastupnika ode u povijest.

Uostalom ako pogledamo popis sadašnjih saborskih zastupnika tada ćemo lako vidjeti kako tu ima preko 80% stranačkih poslušnika za koje ne znamo dali su ikada išta napravili, osim što su udvornički dizali ruke.

Postavimo li pitanje gdje ihodište takvog stanja tada se moramo vratiti malu u natrag.

Nekadašnji Savez komunista Hrvatske, kao jedini dozvoljen oblik političkog djelovanja s vremenom je prerastao de facto u SAVEZ PARTIJAŠA HRVATSKE. Propašću Jugoslavije ti Partijaši su osnivali razne zajednice i stranke često uključujući u svoje redove ustaše i klerikalce, jer ih zanima samo vlast. Dobili smo pluralizam stranaka koje u biti imaju slične politikanske nazore. Bez obzira dali su „ljevica” ili „desnica”. Zajednička im je značajka da su okupile ljude koji su uspjeli izgraditi takav društveno politički sustav u kojem je ekonomski najprobitačnije biti članom neke stranke, partije ili zajednice, a baviti se nekim poslom ili nedajbože poduzetništvom. Kako se istovremeno sastoje od osoba koje skoro ništa ne znaju, a ne znaju niti koristiti tuđe znanje, to im u borbi za vlast jedino preostaje trabunjanje o parizanima i ustašama.

Tome svemu kumuje primitivan, neobrazovan i korumpiran tisak. Nabavljene su desetine tisuća kompjutora, koji su trebali smanjiti broj uposlenika u društvenom sektoru. No broj uposlenika u organima uprave je porastao u dvadeset godina za skoro 200%. Jasno je da je tada država skupa.

No u ovom trenutku je postotak hrvatskih građana svjesnih kako su se sve stranke kompromitirale je već došao do razine mogućih velikih promjena i zato se aktualna politička kasta toliko boji referenduma. Pa stoga izmišljaju neke moratorije, pa prijedloge nekih hitnih zakona koji bi trebali otupiti oštricu referenduma, a sve s ciljem da se saćuvaju aktualne pogodnosti i sinekure. Jasno u svojoj „domoljubnoj zabrinutosti” spominju i uštede ako se refrendum ne održi.

I stoga svakako treba podržati ovaj referendum. I ne samo to. Nego u ovih godinu dana do izbora potaknuti pametne i poštene da se kandidiraju kao neovisni kandidati a s lista stranaka prefrencijalno zaokruživati one za koje mislimo da su ipak u stanju i da žele nešto dobro i korisno napraviti. (Foto: Nik Titanik)