Biografija Tihomira Oreškovića

Riječ je o nekadašnjem predsjedniku Uprave Plive, čovjeku s velikim iskustvom te uspješnom međunarodnom karijerom. Iako se rijetko pojavljuje u javnosti, poznati su njegovi kritički stavovi o ekonomskoj klimi u državi i sporoj birokraciji

tihomiroreskovic

Tihomir Orešković od 1. rujna prošle godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora vlasnika Plive, kompanije Teva Europa. U Plivi je bio predsjednik Uprave od srpnja 2012. do kraja 2014.

Orešković je u Tevi od 2005. Radio je kao glavni financijski direktor Teve Kanada, a od 2009. u Plivi je glavni financijski direktor za Istočnu Europu. Od 2010. glavni je financijski direktor Teve, inače vlasnika Plive, za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

Rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Otac je četvero djece.

Prvi mu je posao 1992. u farmaceutskoj tvrtki Eli Lilly u Kanadi, gdje radi u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju. Odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove u kanadski Novopharm, danas članicu Teva grupe, na poziciju potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specijalne proizvode te glavnog financijskog direktora.

U Plivu dolazi 2009. kao glavni financijski direktor za istočnu Europu, 2010. imenovan je za glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika). Predsjednik je Uprave 2012. te vodi poslovanje Plive u regiji jugoistočne Europe.

Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki u administraciji dopuštaju sebi da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki. U Hrvatskoj postoji puno potencijala, ali se moramo usmjeriti na konstruktivne promjene, a ne se stalno boriti protiv njih. Svijet se mijenja velikom brzinom i ne možemo raditi isto kao prije 20 ili 30 godina, rekao je Orešković u intervju u listu Banka pod nazivom “Nikad nismo odustali od istraživanja i razvoja” u ožujku 2014 .

O novom mandataru govorili su Mirela Holy (ORaH) i konzultant Milan Račić gostujući u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo. HRT