Skip to content

Biljana Gaurina: Balerine

Ciklus fotografija pod nazivom „Balerine", kojim se Biljana Gaurina predstavlja na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, snimljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu za reportažu modnog časopisa Gloss 2007. godine. Izložba, koja je ujedno i prodajnog karaktera, biti će otvorena od 29. listopada do 30. studenoga 2009., a moći će se razgledati radnim danom od 17 do 20 sati.

Sample Image

Ovo je prva u nizu fotografskih izložbi koje će u održavati u prostoru make up akademije na lokaciji Varšavska 14/II., a koje će predstavljati samostalne autorske opuse prema najvišim standardima fotografske prezentacije.

Boris Čavlina i Silva Stojanović osnovali su instituciju Ministry of Beauty s polazišta da je u današnjoj sveopćoj degradaciji estetike potrebno osvijestiti i ponovno približiti kulturu estetike što širem krugu ljudi. Vođeni idejom visokog senzibiliteta za estetski dojam žele stvoriti instituciju (koncept) koja će promicati sve vidove pojma estetike. Stoga pored dosadašnjeg dugogodišnjeg rada i primarne djelatnosti u polju izobrazbe profesionalnih make up artista, najavljuju novi segment svoje djelatnosti, a to je prezentacija fotografske umjetnosti. Ljepota je svojstvo koje su umjetnici stoljećima pokušavali materijalizirati u svojim djelima, pokušavajući doseći ideal Ljepote vremena u kojem su živjeli. Fotografija se u našem suvremenom dobu pokazuje kao savršen medijator te ideje. Izložbeni prostor specijaliziran za fotografiju ujedno je i direktan odgovor na potrebu i interes stručne i laičke javnosti za kvalitetnom fotografskom izložbenom djelatnošću. Cilj je ove inicijative publici ponuditi visoku kvalitetu prezentacije autorskih fotografskih opusa te dati doprinos razvoju fotografske tržišne mreže u Hrvatskoj. Kao odgovor na realne potrebe za informiranjem i obrazovanjem javnosti o fotografskoj umjetnosti, u ovom će se prostoru uz izložbe održavati i povremene fotografske radionice, paneli, predavanja te će se omogućiti specijalizirana studijska snimanja kao i prodaja najsuvremenije fotografske opreme (voditelj: Fedor Vučemilović).

Sample Image

Biljana Gaurina je rođena 1980. godine u Sinju. Inicijalno fotografsko obrazovanje i iskustvo stekla je u Srednjoj obrtničkoj školi ”Natko Nodilo” u Splitu (fotografski smjer, 1994.-1997.). Nakon škole radila je kao suradnik u fotografskom studiju Foto Nena u Splitu (1998.-2000.) nakon čega je pohađala privatnu fotografsku školu Instituto Superiore Fotografia e Arti Visive (I.S.A.V.) u Padovi, koja je obilježila njezin kasniji profesionalni put. U tom periodu sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi i osvojila nekoliko nagrada. U Zagreb je došla po završetku usavršavanja, gdje od 2003. radi kao fotoreporter za EPH (danas agenciju CROPIX) te objavljuje svoje fotografije u Gloriji, Jutarnjem list, Graziji, Slobodnoj Dalmaciji, Globusu. Od 2003. radi i kao modni (freelance) fotograf za časopis GLOSS (izrada editorijala). Omiljene fotografske teme su joj portreti i modna fotografija, a poseban interes vidi i u reportažnoj, kao i crno-bijeloj fotografiji. Među svojim uzorima ističe legende fotografije Richarda Avedona i Helmuta Newtona, a među hrvatskim imenima fotografa Tomislava Marića. Prvu samostalnu izložbu imala je u kolovozu 2008. godine u Kavani Luxor u Splitu gdje je predstavila fotografije snimljene za novi album ”Zdravo Marijo” Severine Vučković. Članica je ULUPUH-a (Sekcija za fotografiju) od 2009. godine te Foto Kluba Split.

Silva Stojanović

Akademija-Art.net