BiH na ‘crnoj listi’ zajedno sa Sjevernom Korejom i Iranom

bosna
Odbor stručnjaka Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL pozvao je svoje članice, ali i druge zemlje, da provode dodatne kontrole kod novčanih transakcija iz BiH-a

Odluka Odbora stručnjaka Vijeća Europe je očekivana, nakon što Dom naroda Parlamenta BiH do nedjelje (1.6.) nije usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti. BiH ponovo trpi zbog neodgovornog odnosa političara, jer će sada svako financijsko poslovanje s ovom zemljom biti pod strogim nadzorom.

To, prema tvrdnjama stručnjaka, podrazumijeva dodatne procedure, tako da će slanje novca iz inozemstva biti mnogo kompliciranije. Financijske institucije sada su obvezne, prilikom poslovanja s BiH-om, napraviti dodatne kontrole kako bi ustanovile je li novac “opran” ili namijenjen za kriminalne svrhe.

bosna
Novčana pomoć iz inozemstva je BiH prijeko potrebna – sada će stizati sporije (Foto: Imago/Xinhua)

Posljedica toga bit će kašnjenje platnog prometa, novčanih doznaka kao i uplata iz inozemstva. MONEYVAL je obavijestio bh. vlasti da “suosjeća s građanima” ove zemlje, ali da neće tolerirati prekoračenje roka za usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti. Na “crnoj listi” MONEYVAL-a su još Sjeverna Koreja i Iran.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je srijedu (28.5.) spomenuti zakon. Očekivalo se da će i predsjedavajući Doma naroda državnog Dragan Čović zakazati sjednicu, jer zakon mora proći i u Domu naroda. Međutim, sjednica je zakazana tek za petak (6.6.), nakon čega su uslijedile sankcije MONEYVAL-a.

Dodatna opterećenja za poduzetnike

“Ovo će nas još više dotući”, kazao je za BHRT poduzetnik Tomislav Grizelj. “U svemu tome najgore je što ćemo pri trgovini ponovo morati dokazivati porijeklo robe”, kaže Grizelj. “Izvoznici i uvoznici će imati problema s transakcijama i sve će biti skuplje i usporeno, a to je i loša poruka za investitore”, ističe tajnik Udruženja banaka u BiH Mijo Mišić.

“Banke su učinile sve što su mogle, odnosno na vrijeme smo upozorili nadležne u BiH. Direktne i indirektne štete za građane, privredu i banke bit će velike. Mi se, u stvari, vraćamo deset godina nazad. Jedna od posljedica će biti i ugrožavanje kreditnog rejtinga BiH. Sve doznake iz BiH-a sada su sumnjive i podložne posebnoj proceduri”, upozorava Mišić.

MONEYVAL upozoravao BiH

Neusvajanje spomenutog zakona može biti protumačeno kao da BiH želi legalizirati pranje novca i financiranje terorizma, poručuju ekonomisti. “To može dovesti do katastrofalnih posljedica i u financijskom smislu za pomoć BiH-u nakon ovih poplava, jer biti na ‘crnoj listi’ podrazumijeva niz sankcija”, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

U priopćenju se podsjeća da je Odbor stručnjaka Vijeća Europe “zabrinut” zbog manjkavosti u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti te da je još u travnju 2011. godine pozvao BiH da definira plan za rješavanje “glavnih identificiranih nedostataka” u sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. (DW)