aditivi-e-brojevi

Prijepis izvješća Klinike za Pedijatrijsku onkologiju – Dusseldorf

1. Bezopasni dodaci:

E- 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180
E- 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
E- 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336,
337, 382
E- 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473,
474, 475, 480

2. Sumnjive tvari:

E- 125, 141, 150 (Elite Cappuccino),153, 171, 172, 173
E- 240, 241
E- 477

3. Opasni dodaci:

E- 102, 110 (Cedevita bomboni), 120, 124

Izazivaju smetnje u radu crijeva, smetnje probavnog sustava, kožne bolesti, uništavaju vitamin B 12, povisuju kolesterol, podražuju živce, uzrokuju upalu usne šupljine.

4. Štetni po zdravlje

E- 220, 221, 224, 230, 231, 232, 233
E- 311, 312, 320, 321, 338, 339, (Zdenka mazivi sirevi, Zott Toast sandwich sir u listićima, Martinger sandwich sir u listićima, Anamarija Cappuccino), 340 (Anamarija Cappuccino, Arabesca Cappuccino Gold, Elite Cappuccino),
E- 341
E- 407, 450 (Zdenka mazivi sirevi, Puris hrenovke), 461, 463, 465, 466 (pakirani sladoledi)

5. Dodaci koji uzrokuju rak

E- 123, 131, 142
E- 210, 211 (natrijev benzoat) (Zvijezda ketchup, Zvijezda light majoneza), 213, 214, 215, 216, 217, 239
E- 330 (Margo s maslinovim uljem, Margo Nova, Margo s jogurtom, Schweps bitter lemon,
Zvijezda delicates umaci)
E-123 (amarant) je jako otrovan i zabranjen u SAD, zajedno s E-110 (sunset yellow)
(Sadrže ih Haribo gumeni bomboni, Treets i Smarties čokoladni bomboni, puding sa šlagom u
plastičnim posudicama, zamrznutra riba marke Iglo, vrhnje za kuhanje Crème-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.)
E-330 (limunska kiselina) je najopasniji dodatak (sadrže ga senfovi, neka bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi.

PREPORUKA: Koristite ovaj popis – radi se o vašem zdravlju i zdravlju vaše djece. Spriječite uporabu ovih dodataka hrani pažljivim odabirom namirnica.