Beč: Poster 4 Tomorrow

Sample Image
Vijeća Europe i francuske UNESCO-komisije pokrenule projekt u okviru kojeg se plakatima želi skrenuti pozornost na svjetsku problematiku u pogledu ljudskih prava i slobode mišljenja.

U četvrtak, 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, plakati nastali u okviru ove akcije biti će predstavljeni diljem svijeta, pa tako i u Beču, točnije na trgu unutar bečkog muzejskog kompleksa Museumsquartier.

Sample Image
Poster 4 Tomorrow, Logo

Pozadina ove velike svjetske akcije je članak 19 Opće deklaracije o ljudskim pravima, kojim se potvrđuje da svaki čovjek ima pravo na slobodu mišljenja i govora.

Problemi vezno uz ovo pravo u razvijenom svijetu često padaju u zaborav, pa se stoga ovom akcijom upravo željelo ukazati na činjenicu da je ova problematika u slabije razvijenim regijama svijeta još uvijek jako aktualna.
Očekivanja pokretača akcije su s 1.843 priložena rada iz čak 60 zemalja znatno premašena. Žiri sastavljen od međunarodnih članova je imao nezahvalnu zadaću odabiranja najboljih 100.
Među najboljim radovima se nalaze i plakati austrijskih dizajnera Carle Müller i Franza Kainza.

Sample Image
Carla Müller

Austrijski partneri designaustria i designforum Wien bečku su izložbu koncipirali kao građevinsku ogradu na koju su polijepljeni plakati. Usred adventske i predbožićne kupovne groznice koja je u Beču posebno vidljiva ova izložba predstavlja snažan kontrast.

Preostali gradovi domaćini izložbe su: Ankara, Beirut, Beograd, Bruxelles, Buenos Aires,
Chungnam, Derry, Heidelberg, La Paz, Lima, Lisabon, Los Angeles, Marrakesh, Milano, Montreal, Pariz, Quito, Sevilla, Stockholm i Tbilisi.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net