Benedikt XVI. razriješio dužnosti 400 svećenika zbog zlostavljanja djece

Papa-Benedikt-XVI

Papa-Benedikt-XVI

Oko 400 svećenika razriješeno je službe u samo dvije godine kada je na čelu Vatikana bio papa Benedikt XVI. Bivši papa ih je razriješio jer su bili optuženi za zlostavljanje djece, potvrdio je Vatikan

Ukupno 260 svećenika u 2011. i 124 u 2012. razriješeno je službe zbog optužbi za zlostavljanje djece, stoji u dokumentu Associated Pressa, kao dio vatikanske kolekcije dokumenata za saslušanje pred UN-om koje je održano četvrtak, javlja BBC.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je kako je AP-ov izvještaj zasnovan na pogrešnim podacima. No kasnije je objavio ispravljenu izjavu u kojoj je potvrdio da je BBC-jeva priča istinita.

Prema posljednjim statističkim podacima broj svećenika koji je razriješen dužnosti bio je dvostruko veći u 2011. i 2012. u odnosu na 2008. godinu kada je Vatikan razriješio službe 171 svećenika.

Sadašnji papa Franjo nazvao je ove skandale “sramotom za Crkvu” i u prosincu je najavio kako će se Vatikan oštro boriti protiv seksualnog zlostavljanja djece. Bitno.net