Belgija želi zaustaviti “božje ratnike”

Uz stroge mjere sigurnosti u Antwerpenu se odvija sudski proces protiv organizacije “Šerijat za Belgiju” koju se sumnjiči za terorizam. Ova grupa navodno vrbuje i šalje mlade ljude u rat u Siriji.

belg

Dvije majke sjede u prepunoj sudnici u Antwerpenu i tiho plaču. Jedna zbog toga što je njezin sin, jedan od osam prisutnih u sudnici, dio grupe od ukupno 46 optuženih članova organizacije “Šerijat za Belgiju” (Sharia4Belgium). Druga majka plače jer njezin sin očito pripada onima koji se u Siriji još uvijek bore na strani radikalnih islamista. Ova majka koristi svaku sudsku stanku kako bi dala oduška svojoj ljutnji i kako bi objasnila kako je grupa “Šerijat za Belgiju” mogla zavesti njezinog sina da sudjeluje u “svetom ratu”.

Usred procesa upada treća majka, čiji je sin nestao, i glasno proziva osnivača ove organizacije govoreći mu: “Ti si terorist, na savjesti nosiš mog sina i platit ćeš za to.” 32-godišnji Fouad Belkacem, koji je u sudnicu doveden u lisicama na rukama, osmjehuje se s omalovažavanjem dok četvorica policajaca u civilu odvode ovu ženu iz sudnice.
Poticanje nasilja porukama mržnje

To je li Belkacem zaista osnivač terorističke organizacije trebalo bi se razjasniti tijekom najvećeg ikada održanog sudskog procesa u Belgiji, koji se bavi terorizmom. Za Državno odvjetništvo slučaj je jasan. Naime, u optužnici se navodi da je Belkacem znatno odgovoran za to što su se brojni mladi muškarci odlučili priključiti terorističkoj organizaciji “Islamska država” ili Al-Nusra-Fronti.

Prema navodima državne odvjetnice Ann Franssen, postoje osnovane sumnje da je organizacija porukama mržnje potaknula svoje članove na nasilje. Vođama ove organizacije poput Belkacema samo zbog pripadanja terorističkoj organizaciji prijeti zatvorska kazna u trajanju od 15 do 20 godina.

Nakon atentata na židovski muzej u Bruxellesu, koncem svibnja, postoji ogromna zabrinutost da radikalizirani mladići, koji sudjeluju u borbama islamista, nakon povratka u Belgiju teror donose kući. U spomenutom napadu ubijeni su dva izraelska turista, jedna Francuskinja i jedan Belgijanac. Sumnja se da je atentator francuski islamist, koji je sudjelovao u borbama u Siriji. Promatrači, koji prate sudski proces u Antwerpenu, polaze od zaključka da belgijske vlasti ovim procesom žele zastrašiti nove potencijalne napadače. (DW)