c Wiener Linien   Zinner

Najnovije istraživanje bečkog Gradskog ureda za razvoj i planiranje grada MA18 pokazalo je da Bečanke i Bečani iznimno rado pješače. Ispitivanjem je obuhvaćeno 610 osoba u dobi iznad 15 godina, a 80 posto ispitanika navelo je da često pješači. Kao razlog za pješačenje ispitanici su uglavnom naveli ljepotu okoline, jednostavnost i potrebu za kretanjem.

«Bečani i Bečanke rado i često pješače. To je dobar znak. Jer grad u kojem se puno pješači je živ grad», raduje se gradska članica poglavarstva za promet Maria Vassilakou iz redova Zelenih.

Ono što pješake najviše smeta su buka, brzina motornih vozila te čekanja na semaforima, a gradske su vlasti u svrhu poticanja građana na pješačenje osmislile cijeli niz novih mjera za povećanje prava pješaka.

U Beču je osim toga svake godine u porastu i broj korisnika javnog prijevoza. Tako je u 2013. zabilježeno 900 milijuna putnika, što je za jednu trećinu više nego u cijelom ostatku Austrije.

Korištenje javnog prijevoza u Beču u posljednjih je 20 godina jako u porastu, a razlog tomu je izgradnja linija podzemne željeznice i poboljšanje ponude.

c MA 29 Wurscher

Kako bi to tako i ostalo, bečko će poduzeće za javni prijevoz «Wiener Linien» u 2014. godini u izgradnju linija podzemne željeznice, modernizaciju voznog parka i održavanje postojeće infrastrukture uložiti 430 milijuna eura. Ove će godine tako biti nabavljeno 60 novih ekoloških autobusa, pet vlakova podzemne željeznice i šest hibridnih autobusa.