Bečani će na valentinske darove potrošiti 22 milijuna eura

 Wien Tourismus Peter Rigaud

Glavni austrijski grad ove godine od Valentinova očekuje prihod od ukupno 22 milijun eura, što je za milijun više nego prošle godine. Aktualno ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da za više od polovice stanovnika austrijske metropole Valentinovo ima posebnu važnost.

Preko polovice muškaraca i 37 posto žena planiraju kupnju valentinskog dara, a prosječan iznos koji namjeravaju izdvojiti u tu svrhu iznosi 40 eura.

Najčešći će darovi i ove godine biti cvijeće, čokolada, slatkiši, nakit, kozmetički proizvodi i poklon bonovi. 72 posto ispitanika namjerava svojoj partnerici ili partneru darovati cvijeće, pri čemu su crvene ruže još uvijek glavni prodajni hit.

Osim toga Bečanke i Bečani često posežu i za drugim vrstama cvijeća kao što su tulipani, gerberi, orhideje i narcisi, a Austrijanci godišnje u prosjeku potroše 95 eura na cvijeće, čime u samom europskom vrhu.

Koliko je cvijeće u Beču cijenjeno pokazuje i činjenica da će posjetitelji sedam bečki tržnica – Vorgartenmarkt, Karmelitermarkt, Viktor-Adler-Markt, Meidlinger Markt, Brunnenmarkt, Hannovermarkt i Floridsdorfer Markt – danas na dar dobiti cvijet.