Bečki WestLicht u bestežinskom stanju

Povijest svemirske fotografije

Infracrvena slika Helix malice  NASA JPL-Caltech University of Arizona

Bečka fotografska galerija „WestLicht” od 10. travnja do 25. svibnja ove godine predstavlja izložbu posvećenu povijesti svemirske fotografije

Svemir je naime od uvijek fascinirao ljude. Rane su civilizacije nebo promatrale golim okom, razvoj teleskopa u 17. stoljeću omogućio je istraživačima poput Galilea Galileija detaljnije promatranje nebeskih pojava, a otkrićem fotografije 1830. godine te su se pojave već vrlo brzo mogle ovjekovječiti, sačuvati i podijeliti.

Apollo 11 Slijetanje na mjesec  Sammlung WestLicht Wien

Izložba obuhvaća 50 spektakularnih fotografija koje nude jedinstven uvid u povijest svemirske fotografije, počevši od crno-bijelih snimaka prolazećih kometa iz 19. stoljeća, preko prve fotografije zemlje na crnoj podlozi, sve do fotografija u boji koje su snimljene visoko modernim teleskopima u dubinama naše galaksije.

Osim toga posjetitelji će se moći upoznati i s dojmljivim tehničkim napretkom u promatranju svemira i nebeskih tijela. Ta se disciplina već odavno maknula od na zemlji lociranih teleskopa i vinula u svemir. Snimke uz pomoć različitih valnih duljina, rentgena i radiovalova otkrivaju našem oku nedokučive detalje, što je dovelo do važnih novih otkrića o našem planetu, njegovom mjestu u sunčevom sustavu i cjelokupnom univerzumu.

Apollo 17 Misija 1972  NASA Johnson Space Center courtesy Mike Gentry