Beč je najbolji grad za mlade ljude

c Ivana Cosic Compress

c Ivana Cosic Compress

Američki portal list25.com krajem je prošle godine proglasio Beč najboljim mjestom za život mladih ljudi. Drugo je mjesto pripalo New Yorku, a među prvih pet se još nalaze Melbourne, Vancouver, Paris i Dubai.

Više od jedne četvrtine stanovnika Beča mlađe je od 26 godina, čemu pridonosi i činjenica da je Beč najveći sveučilišni grad njemačkog govornog područja. Prema statistikama Austrijskog ministarstva znanosti Beč je u zimskom semestru 2011./2012. imao čak 186.862 studenata, što ga stavlja u poziciju najvećeg sveučilišnog grada njemačkog govornog područja. Slijede ga Berlin s 160.145 studenta i München 109.941 studentom. Po pisanju portala list25.com Beč je vodeću poziciju u svijetu zaslužio zahvaljujući svojoj povijesti, kulturi, gospodarstvu, zaštiti okoliša, ali i činjenici da je Beč u sklopu istraživanja svjetski poznatog konzalting poduzeća Mercer već četiri puta za redom proglašen gradom s najvećom kvalitetom življenja.

Kako bi i nadalje održao visoku kvalitetu života, posebice mladih ljudi, Beč je za 2014 predvidio i rekordni budžet za obrazovanje. Tako će u bečke vrtiće, koji su besplatni za sve, 2014. biti uloženo ukupno 677 milijuna eura, a u sanaciju 142 škole 60 milijuna eura. U jesen 2014. planirano je osim toga otvorenje četvrtog po redu bečkog obrazovnog campusa koji objedinjuje predškolske i školske ustanove te ponudu vanškolskih aktivnosti. Plan je da se do 2023. izgradi jedanaest ovakvih multifunkcionalnih, cjelodnevnih, obrazovnih ustanova.