Beč – grad uzor

c Compress Zagreb

c Compress Zagreb

Mnogobrojna istraživanja i studije pokazuju da grad Beč prednjači u mnogim područjima, počevši od kvalitete življenja, preko modernih tehnologija i inovacija, sve do socijalne ravnopravnosti

Beč je najinovativniji grad u Europi

Istraživanje američkog klimatskog stratega Boyda Cohena koje je prije početkom godine objavljeno u internetskom časopisu „Co. Exist” smjestilo je grad Beč tako na 1. mjesto ljestvice takozvanih „Smart Cities”.

Pojam „Smart Cities” opisuje gradove koji uz pomoć inovativnih tehnologija na inteligentan i efikasan način koriste postojeće resurse kako bi smanjili troškove i potrošnju energije te proširili ponudu usluga i povisili kvalitetu života.

Beč je osim toga ponio i titul najinovativnijeg grada Europe. Prema istraživanju „Innovation Cities Global Index 2012-2013″, on se nakon Bostona i New Yorka nalazi na trećem mjestu najinovativnijih gradova svijeta, a u europskim je razmjerima tako broj jedan.

Prema UN-ovom istraživanju “State of The World Cities 2012/2013” Beč je u usporedbi sa 70 međunarodnih gradova proglašen najuspješnijim gradom po pitanju produktivnosti, infrastrukture, kvalitete življenja, održivosti i socijalne ravnopravnosti.

Najveća kvaliteta življenja u Beču

I sukladno posljednjem istraživanju svjetski poznatog konzalting poduzeća Mercer, grad Beč je 2013. godine u svjetskim razmjerima bio grad s najvećom kvalitetom življenja. Ukupno je uspoređen 221 grad i to prema 39 kriterija, od kojih su najbitniji gospodarska situacija, sigurnost, zdravstvena zaštita, javni prijevoz, stanovanje itd.

Financial Times je isto tako u sklopu istraživanja „European Cities and Regions of the Future 2012/2013″ grad Beč proglasio pobjednikom u kategoriji „Gospodarski potencijal”. Beč se osim toga ubraja u najomiljenije turističke gradove u Europi, što pokazuje i brojka od 12,7 milijuna turističkih noćenja koja je ostvarena 2013. godine.

CNN ga je osim toga svrstao i na ljestvicu „The wold’s 10 best shopping cities”.

Beč prednjači i po pitanju konferencijskom turizma. Sa 195 međunarodnih kongresa godišnje on se nalazi na prvom mjestu u svijetu.

Kultura i obrazovanje na najvišoj razini

Glavni austrijski grad osim toga ima i izrazito osebujnu kulturnu ponudu. U bečkim se glazbenim i koncertnim kućama godišnje pored redovitog programa održi i do 2.500 velikih događanja, što je u prosjeku 7 velikih događanja dnevno.

Prema statistikama Austrijskog ministarstva znanosti Beč je u zimskom semestru 2011./2012. imao čak 186.862 studenata, što ga stavlja u poziciju najvećeg sveučilišnog grada njemačkog govornog područja. Slijede ga Berlin s 160.145 studenta i München 109.941 studentom.