Skip to content
seže od zbirki svjetskog formata sve do posve malih i kurioznih muzeja.

Sample Image

Muzej povijesti umjetnosti 

Pored u cijelom svijetu dobro poznatih muzeja kao što su npr. bečki muzeji-blizanci tj. Muzej povijesti umjetnosti i Prirodoslovni muzej te izložbeni prostori dvoraca Schnönbrunn i Belvedere ili galerije Albertina u Beču možete pogledati između ostalog i pomalo skurilne zbirke, kao što su one bečkog Muzeja kontracepcije ili Saveznog patološko-anatomskog muzeja u zgradi nekadašnje bečke duševne bolnice.

Sample Image
Albertina

No jedan od najzanimljivijih bečkih muzejskih projekata je zasigurno muzejski kompleks "MuseumsQuartier" koji je ujedno i jedan od deset najvećih svjetskih kulturnih areala.

MuseumsQuartier u čijem se kompleksu u 18. i 19. stoljeću nalazile dvorske konjušnice spaja barokna zdanja s novim arhitektonskim tekovinama te kulturne ustanove svih veličina i usmjerenja u jednu spektakularnu cjelinu.
Sample Image
MUMOK 

Spektar ponude MuseumsQuartiera seže od velikih umjetničkih muzeja, kao što su Leopold Museum i MUMOK (Muzej moderne umjetnosti) preko galerija suvremene umjetnosti, poput KUNSTHALLE, do festivala koji se održavaju unutar muzejskog kompleksa. Najpopularniji među njima su tradicionalni bečki tjedni glazbe i kazališta, poznatiji pod nazivom "Wiener Festwochen" te festival suvremenog plesa "ImPulsTanz" čije će se otvorenje održati 16. srpnja upravo u unutarnjem dvorištu ovog kompleksa.

Sample Image

Leopold muzej

Osim toga u sklopu MuseumsQuartiera se nalazi i centar suvremenog plesa, produkcijski studiji novih medija, umjetnički ateljei, umjetničke i kulturne ustanove s programima za djecu te mnogobrojni kafići i restorani, što ponudu bečkog muzejskog kompleksa čini jedinstvenom u cijelom svijetu.

Sample Image
Dunav noću

Fotografije i tekst:

Ivana Ćosić

Sample Image
Vožja fijakerom

Akademija.-Art.net