Bandić dao 200 tisuća kuna za Sinjsku alku

Iz proračunske zalihe grada Zagreba izdvojeno je 200.000,00 kuna za financijsku potporu Viteškom alkarskom društvu Sinj za održavanje 299. Sinjske alke.

Alka

Građani Zagreba tako će platiti dio troškova organizacije ove hrvatske viteške igre koja je utemeljena 1715. godine, a koja se svakog kolovoza održava u Sinju.

“Sinjska alka kulturološki je vezana za viteške igre koje su se od srednjeg vijeka priređivale diljem Europe i Mediterana, a danas predstavljaju jedan od najspektakularnijih oblika hrvatske kulturne baštine koja svakog kolovoza u Sinj privuče cijelu Cetinsku krajinu i brojne turiste. Kao viteška igra, alka je najznačajnija po snažnom tradicijskom spoju različitosti, jer se u njoj na jedinstven način promiče univerzalna baština viteških igara – uz kostime i ceremonijal, s lokalnim koloritom, svjetskog i domaćeg, zbog čega je svakom gledatelju bliska i ujedno interesantna nezavisno od tradicije kojoj pripada.

Godine 2010. Sinjska alka dobila je službeno priznanje od najrelevantnije organizacije za promicanje kulturnih vrednota na svijetu, stavljanjem na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, a 2012. u okviru nacionalnog programa oznake kvalitete u kulturnom turizmu proglašena je najboljom kulturnom manifestacijom u Republici Hrvatskoj.Djelovanje Viteškog alkarskog društva Sinj je važno zbog nastojanja da se očuva i njeguje kulturna baština, tradicija i običaji Cetinskog kraja, a budući da su za organizaciju ove manifestacije potrebna znatna financijska sredstva, Grad Zagreb će isplatit dio potrebnih sredstava”, stoji u obrazloženju gradonačelnika kojim donosi odluku o davanju suglasnosti za financijsku potporu. (Wikipedia, dalje)