Banac: nakon ulaska partizana u Zagreb uslijedile su brojne likvidacije

Hrvatski povjesničar Ivo Banac objasnio je s povjesnog aspekta kontekst događaja od oslobođenja Zagreba 8. svibnja 1945. godine pa sve do stradavanja koja su nakon toga uslijedila piše Narod.hr

ivo-banac

„Prije svega, došlo je do planiranog povlačenja NDH snaga prije 8. svibnja 1945. godine i nakon ulaska partizana u Zagreb, došlo je do sistematskog, već unaprijed pripremljenog preuzimanja svih ustanova i početak hapšenja svih onih koji su na popisima”, napominje povjesničar Ivo Banac u telefonskom razgovoru za narod.hr te naglašava kako oni koji nisu nađeni i uspjeli se probiti preko austrijske granice, bili su spašeni, a one druge je čekala drugačija sudbina.

„Ovim drugima je slijedila likvidacija odmah nakon prelaska na jugoslavensku stranu i predaje od strane britanskih vojnih vlasti. U nekim slučajevima su marširani kroz sjeverne predjele Hrvatske i to kroz Slavoniju, nekad do Vojvodine pa i prema jugoistoku do Niša. Na tim tzv. križnim putovima bilo je raznih likvidacija. Većina onih koji su to preživjeli, kasnije su otpušteni iz raznih logora, ali su se morali prijaviti u svoja rodna mjesta u kojima je ponekad bilo nekih drugih stvari koji su im imputirane”, tvrdi Banac.

Ivo Banac napominje kako je na svim razinama došlo do pročišćavanja, likvidiranja, nametanja novog poretka preko svojih ljudi i zastrašivanja.

„Suština procesa je uspostavljanje, odnosno impostiranje nove vlasti na novim temeljima. S tim što ništa nije formalno dovršeno do prihvaćanja novog Ustava u studenome 1945. godine pa je došlo do šestomjesečnog provizorija”, rekao je Banac.

Na pitanje o grobnicama na području grada Zagreba, Ivo Banac rekao je kako ima nekih aproksimacija, ali i dao informacije koje se znaju iz nekih nedavnih iskapanja.

„Bilo je mnoštvo tih likvidacija u Gračanima. Prije godinu i pol je D ured za pronalaženje grobova žrtava komunističkih zločina proveo iskapanje na jednoj livadi u Gračanima gdje su našli, po svemu sudeći, pitomce zrakoplovne škole – dakle, tridesetak tinejdžera od 17, 18 godina koji su na tom mjestu streljani i pokopani”, kazao je Banac te dodao kako takvih tajnih grobišta ima puno.

„Tajnih grobišta, u smislu da nisu obilježena, ali su poznata ljudima koji u su živjeli u tim krajevima, eventualno sudjelovali u tim likvidacijama ima mnogo. Recimo, jedno mjesto koje se često spominje je Savska ulica, u dvorištu Učiteljskog fakulteta. Tamo navodno ima mnogo takvih grobova. Naravno, najmasovnija nisu u Hrvatskoj, uglavnom su u Sloveniji i to oko Maribora – Huda jama primjerice”, zaključio je Banac. (Narod.hr