Balenović: Zlatko Marić vratio otpuštenog djelatnika!

balenovic vargasevic

balenovic vargasevic

Nakon otkaza kojeg je dobio zbog pisma objavljenog na facebook stranici Vlade RH i pojedinim portalima, otpušteni djelatnik zaštitarske firme Sokol Marić Krešimir Vargašević vraća se na posao, priopćila je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović, koja je upravo završila razgovor sa vlasnikom Zlatkom Marićem.

Jako sam zadovoljna razgovorom sa gospodinom Zlatkom Marićem. Uspjeli smo u veoma tolerantnoj atmosferi, na miran i sporazuman način riješiti ovaj radni spor. Postupak mirenja proveden je s međusobnim uvažavanjem, bez iscrpljujućih, dugotrajnih i nepotrebnih sudskih ročišta. Mogu slobodno reći da je prevladao razum i socijalni moment, jer svi jako dobro znamo kako je danas teško naći i zadržati posao, pogotovo u slučaju Krešimira Vargaševića, koji uz dvoje malene dječice i nezaposlene supruge, živi kao podstanar. U svakodnevnoj poplavi crnih i ružnih vijesti, veseli nas ovako brzo i pozitivno rješenje životnog problema jednog od nas, gdje nema pobjednika i poraženih, već smo svi dobitnici.- rekla je Vesna Balenović.

Izbjegnuta višegodišnja sudska tortura s neizvjesnim ishodom

“Odluku gospodina Marića smatram vrlo korektnom. Ponovno uključivanje u rad otpuštenog djelatnika najvažnija je odluka, a sve eventualne nesuglasice vezane uz posao, tumačenje rješenja, odluka, pravila i organizacije rada vjerujem da će biti riješene u hodu.” komentirala je Vesna Balenović.

Prema postignutom dogovoru Uprava najveće hrvatske zaštitarske tvrtke Sokol Marić proglasila je izvanredan otkaz nevažećim, tako da se već danas Krešimir Vargašević vraća na posao.
Primjer Zlatka Marića dokazuje da se spor s poslodavcem ne mora uvijek rješavati sudski, već može razgovorom i mirnim putem.

Unatoč oštroj retorici djelatnika, te otkazu kojeg je dala Pravna služba, vlasnik poduzeća Zlatko Marić našao je drugo, daleko humanije i pravednije rješenje za svog djelatnika, te ga vratio na posao.

Odluka gospodina Marića promatrana u kontekstu hrvatske svakodnevnice, ima daleko veće značenje, nego se čini na prvi pogled. Prema riječima Europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, hrvatsko pravosuđe u Europi baš ne kotira najbolje. Sam Predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je pravosuđe anomalija hrvatskog društva, pa zaključujemo da je ovim mirnim rješenjem izbjegnuta višegodišnja sudska tortura s neizvjesnim ishodom.

Primjer drugim poslodavcima

Svakodnevno svjedočimo kako političari s neobičnom lakoćom daju obećanja kojih se kasnije uopće ne sjećaju. Predsjednik Josipović obećavao je novu pravdu na koju je netom po inauguraciji u cijelosti zaboravio. U svoj Ured pozivao je zviždače, samo kao dekoraciju u propagandne svrhe. Voljela bih znati ime barem jednog jedinog građanina Hrvatske, kojemu je Predsjednik Josipović pomogao u skladu sa svojim predizbornim obećanjima o novoj pravdi. To što pojedini političari široke ruke, na sav glas obećavaju i nikad ne provedu, u našem slučaju u tišini svog Ureda proveo je gospodin Zlatko Marić. Njegov hvale vrijedan primjer, da mirnim putem riješava sporove trebali bi u Hrvatskoj slijediti i drugi poslodavci, a takvo korektno ponašanje trebala bi postati praksa, a ne izuzetak. – zaključuje Vesna Balenović.

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač