Balenović: Koga Cvitan štiti, koga se plaši i kome služi

balenovic
Odlazak Mladena Bajića s pozicije Glavnog državnog odvjetnika i dolazak Dinka Cvitana na njegovo mjesto, u meni je probudilo vjeru, da bi slučajevi pojedinih zviždača, između kojih i moja dugogodišnja borba za povratak u INU, konačno mogli biti riješeni.

balenovic

Podsjećam, da mi je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 17.3.2011. godine, nakon što su sve istrage i svi sudski postupci odavno završili, dostavio na kućnu adresu pisani dokument, u kojem je potvrdio ispravnost navoda kaznene prijave koju sam još 2001. godine podigla protiv ondašnjih čelnika INE Slavka Linića, Tomislava Dragičevića i drugih. Bajić je potvrdio da sam bila u pravu i da je u INI bilo kriminala, zbog kojeg je posljedično za INU nastala ogromna materijalna šteta.

Činilo se da su svi problemi riješeni

Dokument koji sam dobila iz DORH-a, koji me u cijelosti rehabilitirao i potvrdio moju ispravnost i stručnost pokazala sam ondašnjem Glavnom izvršnom direktoru u INI Bojanu Milkoviću. S neskrivenim simpatijama i odobravanjem Milković me uputio, da iz proceduralnih razloga zamolim Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, da isti dokument uputi i na adresu INE, te da ću biti trenutno vraćena i obeštećena za sve godine koje sam nepravedno bila udaljena sa svog radnog mjesta. Činilo se da su svi problemi riješeni i da više ništa ne priječi moj povratak.

Na žalost, tu je na scenu stupio ponovno Mladen Bajić sa obećanjem da će sporno očitovanje dostaviti INI. Bajić mi je obećao očitovanje poslati još taj dan, pa sutra, pa slijedeći tjedan, pa da odem kod Općinske državne odvjetnice Sineve Vukšić, i da će mi ona to očitovanje napisati odmah, pa je obećanje palo za slijedeći dan, pa slijedeći tjedan, pa slijedeći mjesec itd, itd u nedogled. Uz sva obećanja to očitovanje nikako nije stizalo u INU. Čak mi je Bajić dostavio i englesku verziju očitovanja, kako bi je mađari bolje razumjeli, ali opet nikako na adresu INE.

Na koncu, shvatila sam da se Mladen Bajić neodgovorno poigrava sa mnom, da mi laže i da ne kani nikakav dokument o postojanju kriminala dostaviti INI. Zašto je to činio? Zašto me godinama zavlačio?

Odgovor leži u Bajićevom imenovanju

Bajićev prethodnik Radovan Ortinsky u predmetima koje je vodio, pokazao se stručnim, principielnim i samostalnim, te nije dozvoljavao uplitanje Izvršne vlasti u svoj posao. To se nije dopalo Trećesječanjskoj vlasti na čelu sa Ivicom Račanom, pa je Ortinsky ubrzo smijenjen. Za svoje potrebe trećesiječanjska vlast našla je, idealnog Glavnog državnog odvjetnika u liku ambicioznog Mladena Bajića. Svoju zahvalnost za postavljanje na čelnu poziciju DORH-a Mladen Bajić je znao dobro iskazati čelnicima SDP-a. Zauzvrat Mladen Bajić nikad nije pokrenuo kazneni postupak protiv političara koji su ga doveli na poziciju Glavnog državnog odvjetnika. Brojne kaznene prijave koje su se odnosile na čelnike SDP-a ili njihove satelite, kupile su godinama prašinu po hodnicima DORH-a i nisu procesuirane. Iz istog razloga Bajić godinama nije želio INI dostaviti dokument o kriminalu. Kao oštećena strana INA je mogla postaviti pitanje odgovornosti za nastalu štetu, pa bi istraga vrlo brzo pokucala na vrata ondašnjem predsjedniku NO INE Slavku Liniću. O kriminalnim radnjama obavijestila sam blagovremeno Linića u njegovom uredu na Markovom trgu. Lagao je da je zbog toga smijenio brojne direktore, a na Dnevniku HTV priznao je da je o kriminalu morao šutjeti zbog koalicijskog mira. Linić je stavio je svoje stranačke interese iznad zakona, a zbog te izjave morao je biti trenutno smijenjen i procesuiran. Na žalost Račan ga nije smijenio, a Bajić nije poveo kazneni postupak, tako da je Linić i dalje kao predsjednik NO ostao „nadzirati” zakonitost poslovanja INE. To je kao da lisici povjerite čuvanje pilića ili mišu čuvanje sira. Da je tada Bajić razmišljao o interesima RH, a ne o dugovječnosti svog mandata, Linić bi završio u zatvoru, a Hrvatska bi se sačuvala još većeg zla, koje je slijedilo.

Prosvjed protiv bijede, gladi, nesigurnosti, straha, nepravde, diskriminacije, bankarskog terorizma, prinudnih iseljenja, ovrha, kriminala i korupcije

U petak, 25.7. u 10 sati pred zgradom DORH-a i USKOK-a u Zagebu, Gajeva ulica 30. prosvijedovat ćemo protiv bijede, gladi, nesigurnosti, straha, nepravde, diskriminacije, bankarskog terorizma, prinudnih iseljenja, ovrha, kriminala i korupcije.

Zahtijevamo od DORH-a i USKOK-a da ne opstruiraju pravdu, da zakon ne primjenjuju selektivno, već za sve jednako, da rade profesionalno u interesu građana i Republike Hrvatske. Zahtijevamo da nas građane DORH štiti od lopovluka, kriminala, korupcije, varalica i razbojnika, a ne da im pogoduje i s njima sklapa ortačke dogovore.

Skupu će biti prisutni Anonymousi, Zviždači, Živi zid i Ambasada Mirotvoraca. Najljepše Vas molimo da ovaj skup medijski popratite.

Otišao je Bajić, a kontinuitet prikrivanja kriminala nastavio je njegov klon!

Linićeva izjava da bi bez stida krao, ali samo veće iznose, gdje nema nadzora, na žalost cijele Hrvatske, čini se obistinila se pri prodaji 25% dionica INE. Linić je znao da samo nova Inina nalazišta ugljikovodika u Siriji vrijede minimalno 25 milijardi dolara i unatoč tome prihvatio je procjenu vrijednosti cijele INE na bagatelne 2 milijarde dolara. Mađarski partneri za sebe su obavili dobar posao i pokazali se kao dobri trgovci. Umjesto 6 milijardi dolara, 25% udjela INE platili su tek 505 milijuna dolara. Linić je time svjesno prouzročio štetu Hrvatskoj mjerljivu u milijardama dolara. Jeli Linić tom prilikom ostvario svoj san, o krađi velikih svota ali pod uvjetom da ga ne uhvate, znaju čini se uz Mladena Bajića, jedino bankovni računi u Dubaju, Trstu i tko zna gdje sve još po bijelome svijetu.

Dolaskom Dinka Cvitana ponadala sam se da će očitovanje DORH-a o utvrđenom kriminalu u INI konačno osvanuti na stolu predsjednika Uprave INE Zoltana Aldotta. Svoj optimizam temeljila sam na brojnim razgovorima sa Dinkom Cvitanom, tijekom proteklih godina, kada mi je uvijek iskazivao bezrezervnu potporu i vjeru u moj povratak u INU. Promjenom pozicije, Cvitan je na žalost preko noći promijenio i mišljenje. Sada i Cvitan, poput Bajića govori da ne smije INI poslati očitovanje, koje je DORH dostavio na moju adresu! Zašto ne bi smio upoznati kompaniju s kriminalom koji su utvrdili? Zar borba protiv kriminala nije zajednički društveni interes? Zašto dokument koji je meni dostavljen i ukazuje na kriminal, ni pod koju cijenu DORH ne želi uputiti na adresu predsjednika Uprave INE Zoltana Aldotta? Koga Cvitan štiti, koga se plaši i kome služi? Priče o kontinuitetu vođenja DORH-a nakon odlaska Bajića i dolaska Cvitana, u cijelosti stoje. Otišao je Bajić, a kontinuitet prikrivanja kriminala nastavio je njegov klon!

Tko će građane štititi od ovakvog DORH-a?

DORH je institucija koju su osnovali građani Republike Hrvatske, kako bi ih štitila od lopovluka, kriminala, korupcije, varalica i razbojnika. Na žalost, blokada i opstrukcija pravde u Hrvatskoj traje već dugi niz godina i nastavlja se. Zato i imamo opljačkanu i razorenu Hrvatsku, u kojoj čelnici represivnog aparata pogoduju kriminalcima, s kojima se nagađaju, poklanjaju im status pokajnika i za profućkane milijarde kažnjavaju ih eventualno simboličnim radom za opće dobro, po ubožnicama i pučkim kuhinjama. Tko će građane štititi od ovakvog DORH-a?

Umjesto zatvora Bajiću odlikovanje

Predsjednik Josipović Mladena Bajića je nedavno za njegov dosadašnji rad odlikovao. Umjesto zatvora kojeg zbog opstrukcije pravde jedino zaslužuje, Bajić je dobio odlikovanje. Taj čin pokazuje da u samom državnom vrhu nema razumijevanja, niti iskrene volje za borbom protiv kriminala. Slično odlikovanje, do kraja Josipovićevog mandata vjerojatno će dobiti i Dinko Cvitan. Čini se da i Hrvatska ima svoj Bermudski trokut i to na relaciji Gajeva (DORH), Iblerov trg, Pantovčak.

Tako dalje ne ide. Narodu je dosta bijede, gladi, nesigurnosti, straha, nepravde, diskriminacije, bankarskog terorizma, prinudnih iseljenja, ovrha, depopulacije, kriminala i korupcije. Postojeća vladajuća garnitura pokazala se nespremnom i nesposobnom voditi Državu. Slijede nam velike političke, socijalne i ekonomske promjene, koje će tek uz znanje i mudrost novih vođa, zaobići socijalne nemire i lomove.

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač